Τί να κάνεις όταν έχει πρόβλημα η ραπτομηχανή σου

Πάντα λέω ότι οι αρχάριες μοδίστρες έχουν να ανέβουν στην αρχή μία ανηφορίτσα, έναν λοφίσκο, μετά από τα οποία όλα είναι μια ισιάδα. Ποιός είναι αυτός ο λοφίσκος, σε ακούω να ρωτάς, και καλά κάνεις. Είναι το κλώστισμα της μηχανής, και τα μικροπροβλήματα που προκύπτουν κατά τις πρώτες φορές που χρησιμοποιείται η ραπτομηχανή, που δεν έχουμε πάρει ακόμα τον αέρα της. Πολλά κορίτσια μού στέλνουν μηνύματα απόγνωσης, ρωτώντας τί φταίει και η κλωστή μαζεύεται/κόβεται/μπερδεύεται κλπ. Αυτή η ανάρτηση, λοιπόν, είναι για τα κορίτσια που μου στέλνουν μηνύματα απελπισμένα και εκνευρισμένα αργά τη νύχτα, που έχουν όλοι κοιμηθεί στο σπίτι, και ε π ι τ έ λ ο υ ς μπόρεσαν να καθίσουν λίγο να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει, και, φευ, η ραπτομηχανή δεν συνεργάζεται, ντάμ ιτ. Αυτή η ανάρτηση είναι για να σένα, αγαπητή αρχάρια μοδίστρα, για να σου τη στέλνω κατευθείαν με λινκ όταν με ρωτάς στο facebook!

Έχουμε και λέμε: πριν απογοητευτείς και τα παρατήσεις και ξαναβάλεις τη ραπτομηχανή στο κουτί της και μετά μέσα στη ντουλάπα, δες τα παρακάτω που πρέπει να ελέγξεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, και να μην τραβάς τα μαλλιά σου εν εξάλλω καταστάση, και τζάμπα πήγε το κομμωτήριο.

Έλεγξε το κλώστισμα

Βγάλε τις κλωστές, και την πάνω και την κάτω, και ξαναπέρασέ τις από την αρχή. Προσοχή, να μην παραλείψεις κάποιο βήμα, πάντα με βάση τη ραπτομηχανή σου. Στο κανάλι μου στο YouTube έχω ένα βιντεάκι που δείχνει πώς κλωστίζω τη δική μου ραπτομηχανή (τη Singer Smart II), αλλά κάθε ραπτομηχανή έχει διαφορετικό τρόπο κλωστίσματος. Το πώς περνάει η κλωστή στη δική σου ραπτομηχανή, μπορείς να το δεις στο εγχειρίδιο χρήσης της. Αν η μηχανή είναι παλιά ή/και έχεις χάσει το εγχειρίδιο χρήσης, τότε, με βάση το μοντέλο της ραπτομηχανή σου, ψάξε στο διαδίκτυο να το βρεις και να το κατεβάσεις (είτε ως pdf είτε σε βίντεο στο YouTube). Μπορείς, επίσης, να παρακολουθήσεις και το βίντεο με τα 7 σημεία ελέγχου πριν ξεκινήσεις να ράβεις. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο μπαίνει η μασουρίστρα στην μεταλλική της θήκη (που λέγεται σαΐτα). Η μασουρίστρα πρέπει να μπει με συγκεκριμένη φορά στη σαΐτα! Σε αυτό το πλαίσιο, τσέκαρε και την τάση της πάνω κλωστής, αλλά και της κάτω (θα δεις τον τρόπο στα παραπάνω δύο βιντεάκια).

Άλλαξε τη βελόνα

Η βελόνα είναι όπως ο μπάτλερ στα βιβλία μυστηρίου: είναι ο κύριος ύποπτος! Μπορεί να έχει στραβώσει, και αυτό να μη φαίνεται με γυμνό μάτι. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, και επειδή γενικώς οι αρχάριες φέρονται λίγο πιο άγαρμπα στη ραπτομηχανή και τη βελόνα τους (τραβάνε το ύφασμα, μπλοκάρει η μηχανή και τη ζορίζουν τραβώντας ολίγον βίαια το όλο σύστημα κλπ), η βελόνα πρέπει να αλλάζει αρκετά συχνά. Επίσης, η βελόνα πρέπει να είναι το σωστό νούμερο για το είδος του υφάσματος που χρησιμοποιείς. Δες εδώ έναν μικρό οδηγό για τη χρήση των βελονών.

Επίλεξε σωστά τις κλωστές που θα χρησιμοποιήσεις

Οι κλωστές έχουν μεγάλη σημασία στο πώς συμπεριφέρεται η ραπτομηχανή σου! Κλωστές κακής ποιότητας, που δεν είναι λείες και έχουν «κομπάκια», γεμίζουν το εσωτερικό της με χνούδια. Επιπλέον, δημιουργούν αυξομειώσεις στην τάση της κλωστής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανομοιόμορφα γαζιά, αλλά και να κόβεται η κλωστή κατά τη διάρκεια του γαζώματος. Επίσης, οι βίντατζ κλωστές μπορεί να είναι πολύ όμορφες στα ωραία τους παλιακά μασούρια, αλλά, ειδικά οι βαμβακερές, μπορεί να έχουν φθαρεί σημαντικά με τα χρόνια. Φαντάσου να ράψεις κάτι, και μετά από λίγο καιρό να αρχίσουν να σου ξηλώνονται οι ραφές στο ρούχο που έκανες με τόση αγάπη. Κράτα τα παλιά αυτά μασούρια ως διακοσμητικά στις φωτογραφίες σου για το ίνσταγκραμ! Δύο μεγάλες κατηγορίες κλωστών είναι οι βαμβακερές και οι συνθετικές. Ο θεωρητικός κανόνας λέει ότι οι βαμβακερές κλωστές χρησιμοποιούνται με βαμβακερά υφάσματα, και οι συνθετικές κλωστές με συνθετικά υφάσματα. Στην πράξη, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σταυρωτά, αρκεί οι κλωστές σου να είναι καλής ποιότητας! Απόφυγε να πάρεις κλωστές που είναι σε μεγάλες κασετίνες και πάμφθηνες. Αντιθέτως, προσπάθησε να παίρνεις καλές κλωστές, από μαγαζιά ραπτικής. Θα σου βγουν (λίγο) πιο ακριβές βραχυπρόθεσμα, αλλά θα σου γλυτώσουν κόπο, χρόνο, ψυχολογική φθορά και χρήματα μακροπρόθεσμα.

Καθάρισε και λάδωσε τη ραπτομηχανή σου

Οι ραπτομηχανές που δουλεύουν αρκετά, τείνουν να μαζεύουν χνούδια στο εσωτερικό τους, από τις κλωστές και τα υφάσματα. Μερικές φορές, αρκεί ένα καλό καθάρισμα και ένα λάδωμα, για να αρχίσουν και πάλι να κελαηδούν όπως παλιά! Δες στο βίντεο που έχω ανεβασμένο στο κανάλι μου στο YouTube πώς να λαδώσεις τη ραπτομηχανή σου. Αυτά είναι τα σημεία στα οποία έχω δει ότι σκοντάφτουν συνήθως οι αρχάριες μοδίστρες. Μην ξεχνάς ότι, όπως με όλα τα μηχανήματα, μικρά ή μεγάλα, απλά ή περίπλοκα, υπάρχει αρχικά μία περίοδος εξοικείωσης. Μετά μαθαίνεις τα χούγια της, πας με τα νερά της, μαθαίνεις τα όριά της, και αρμονικά πορεύεστε αντάμα στο ταξίδι αυτό που λέγεται δημιουργία. Σου υπόσχομαι ότι θέλει λίγο μόνο επιμονή (και υπομονή επίσης) στην αρχή. Αυτό θα είναι ένα σημείο, το οποίο, όχι πολύ καιρό μετά-κανένα μήνα το πολύ- θα το θυμάσαι και θα λες, αν είναι δυνατόν, κολλούσα εκεί; Αυτό είναι παιχνιδάκι, το κάνω με κλειστά μάτια!

Φιλιά, Πελαζί

Υ.Γ.: Αν, αφού ελέγξεις όλα αυτά, εξακολουθείς να έχεις πρόβλημα, μη διστάσεις να μου στείλεις μήνυμα, ε; Επίσης, αν η ραπτομηχανή σου είναι παλιά ή έχει πολύ καιρό να χρησιμοποιηθεί (κλεισμένη σε ένα κουτί και χωμένη στη ντουλάπα), μπορεί να θέλει μία ελαφριά συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό. Αν, αντιθέτως, εκεί που έραβε, «κάτι» έγινε και σταμάτησε να ράβει και άρχισε να τραβάει και να μασάει την κλωστή, τότε κάτι απλό συνέβη, που μπορείς να το λύσεις ελέγχοντας προσεκτικά ένα ένα τα παραπάνω σημεία (ή αυτό το «κάτι» που έκανες)!

6 thoughts on “Τί να κάνεις όταν έχει πρόβλημα η ραπτομηχανή σου

 1. Βιβή Αγγελή says:

  Πελαζι μου έχω μια παλιά ραπτομηχανουλα που δεν την έχω χρησιμοποιήσει σχεδόν ποτέ. Ο λόγος ήταν η ήότι πψς ότι κ να έκανα δεν προχωρούσε το γαζί έμενε στάσιμη η βελόνα στο ίδιο σημείο μαζεύονταν η κλωστή από κάτω. Αποφάσισα να τη στείλω για σέρβις. Μου την έφτιαξαν. Γαζωσα για λίγο σε ενα πανάκι κ τώρα μου κάνει πλι τα ίδια. Έχω στεναχωρεί. Τι κάνω λάθος; η μηχανή μου είναι μια Mercedes παλιά αλλά δουλεύει με ρευμα

  • pelagie says:

   Οι μηχανές αυτές είναι αξιόπιστες και πολύ γερές. Κάτι κάνεις, μάλλον, λάθος ή δεν έγινε καλό σέρβις. Αν θα ξαναέρθει ο μάστορας στο σπίτι, να του πεις να σου δείξει ακριβώς πώς κλωστίζεται και πώς μασουριάζει και όλες τις ρυθμίσεις της. Και να τον τραβήξεις βίντεο την ώρα που σου τα δείχνει, για να τα θυμάσαι!

 2. Βιβη Αγγελή says:

  Γεια σου Πελαζι μου,εχω απογοητευτει..ειμαι τελειως αρχαρια,εχω μια ραπτομηχανη απο τα νιατα μου αλλα δεν μπορεσα ποτε να την ξεκινησω σωστα,,δεν ειχα ποτε κ τον αναλογο χρονο στη διαθεση μου..τωρα την εστειλα για σερβις την εφτιαξαν,γαζωσα για λιγο,(μην φανταστεις υπερβολες)κ παλι αρχισε να μου κανει τα ιδιαααα!!!αλαξα βελονα,αλαξα κλωστη,τιποτα..γαζωνει στατικα απλως ανεβοκατεβαινει η βελονα στο ιδιο σημειο κ μαζευονται οι αποπανω κλωστες κατω απο το μεταλικο πλατω..μηηπως ξερεις τι μπορει να φταιει;

  • pelagie says:

   Γεια σου, Βιβή! Ελπίζω να έχεις λύση το πρόβλημα μέχρι τώρα (συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση). Αν δεν έχεις βρει λύση και έχεις ελέγξει όλα τα παραπάνω ένα προς ένα με προσοχή χωρίς επιτυχία, τότε δε μπορώ να σου πω κάτι άλλο από μακριά. Γιατί δεν επικοινωνείς με αυτόν που σου έκανε το σέρβις;

 3. χριστινα κλαδου says:

  Πελαγια καλησπερα…..Εχω προβλημα με την μασουριστρα μου.Κατι της εκανα και τωρα οταν παταω με πενταλ να μαζεψει κλωστη ανεβοκατεβαινει και η βελονα.Τι εχω κανει και συναιβει αυτο.Εχω μια μηχανη husvarna e10.σε ευχαριστω πολυ πολυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *