Τί ραπτομηχανή να αγοράσω;

Οδηγός επιλογής ραπτομηχανής

Είναι κανείς εδώ (ώ-ώ-ώ…η ηχώ ήταν αυτή!);
Όταν ξεκίνησα να ράβω, το έκανα, βασικά, στο μυαλό μου. Μη γελάς. Είχα δει πολλά βίντεο στο YouTube πριν αγοράσω τη ραπτομηχανή μου. Για κανα τρίμηνο έβλεπα ασταμάτητα τουτόριαλς, και το βράδυ πριν κοιμηθώ τα αναπαρήγαγα στο μυαλό μου. Έτσι, όταν πήρα τη Singer μου, σχεδόν κατευθείαν ξεκίνησα να ράβω. Είδα πολλά βίντεο για το πώς να ράβεις φούστα, φόρεμα, τσάντα, πώς να περνάς τις κλωστές, πώς να σουρώνεις, τί να σου λέω τώρα, αλλά. Δεν έψαξα καθόλου για το ποια ραπτομηχανή να αγοράσω. Επειδή, μια ωραία πρωία, είπα θα πάω να πάρω τη ραπτομηχανή, και πήγα. Χωρίς να το ψάξω καθόλου! Δεν ρώτησα κανέναν, δεν διάβασα καμία κριτική. Πήρα την πιο φθηνή Singer που υπήρχε τότε. Η Singer μου (έχω τη Smart ΙΙ), μου βγήκε μια χαρά μηχανούλα, αλλά ίσως θα έπρεπε να το είχα ψάξει λίγο καλύτερα.
Λοιπόν. Ξέρω τί ερωτήσεις περνάνε από το μυαλό σου: Ποιά ραπτομηχανή να διαλέξω; Φθηνή; Πιο ακριβή, για να είναι και αξιόπιστη; Τί μάρκα; Τί μοντέλο; Να έχει ελαστική ραφή ή όχι; Θα με βολέψει; Κι αν βαρεθώ και πάει τζάμπα η επένδυση;

Σταμάτα να παιδεύεσαι και να αναρωτιέσαι, γιατί ακολουθεί (τα-ρα!) ο Απόλυτος Οδηγός Επιλογής Ραπτομηχανής!
Τα πράγματα έχουν ως εξής:
Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις στα καταστήματα για ραπτομηχανή καινούρια, θα σου έλεγα να κάνεις μία έρευνα πρώτα στα οικεία σου σπίτια. Ρώτα τη μαμά, τη γιαγιά, τη θεία, τη γειτόνισσα, στην πόλη, στο χωριό, στο νησί, στο εξοχικό στην αποθήκη. Όλο και κάποια θα έχει ή θα ξέρει κάποια που έχει ραπτομηχανή παλιά και ξεχασμένη. Οι παλιές ραπτομηχανές δεν θέλουν συνήθως πολλά πράγματα για να ξαναλειτουργήσουν. Αν είναι ξεχασμένες σε κανα πατάρι ή αποθήκη για καιρό, καλό θα είναι να έρθει κάποιος τεχνικός για έλεγχο και σέρβις. Συνήθως θέλουν ένα καλό λάδωμα, και είναι πάλι έτοιμες να κελαηδήσουν! Αν η μηχανή είναι πολύ παλιά και χωρίς εγχειρίδιο χρήσης, τσέκαρε την μεταλλική ετικέτα που συνήθως υπάρχει στο πίσω ή στο κάτω μέρος της, για να βρεις το μοντέλο. Με αυτόν τον αριθμό, ψάξε στο Google να βρεις το εγχειρίδιο. Θα εκπλαγείς με το πόσα εγχειρίδια κυκλοφορούν εκεί έξω.
Επίσης, σε αυτό το πνεύμα, πήγαινε στο κοντινότερό σου μαγαζί με ραπτομηχανές, το οποίο είναι πολύ πιθανό να έχει, εκτός από καινούριες, και μεταχειρισμένες και συντηρημένες μηχανές. Ρώτα τους, παρεμπιπτόντως, και τί ευκολίες κάνουν στις πληρωμές για τις καινούριες.
Αν δε βρεις ραπτομηχανή παλιά, τότε θα πρέπει να αγοράσεις. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αναρωτηθείς το εξής: Τί είδους υφάσματα θέλεις να ράβεις; Τί φοράς; Τί (θα ήθελες να) φτιάχνεις; Αν θέλεις να ράβεις ρούχα για σένα, θα πρέπει να δεις τί υφάσματα φοράς. Οι επιλογές σου εδώ είναι δύο: σταθερά και ελαστικά υφάσματα. Τα σταθερά υφάσματα είναι, για παράδειγμα, τα βαμβακερά χωρίς προσθήκη ελαστάνης (όπως, ας πούμε τα σεντόνια και οι κουρτίνες), ενώ ελαστικά είναι τα μακό, τα φούτερ και τα πλεκτά. Η δεύτερη κατηγορία υφασμάτων απαιτεί από τη ραπτομηχανή να έχει ελαστική ραφή. Οι απλές βασικές ραπτομηχανές δεν έχουν ελαστική ραφή (και στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε και τα παλιά μοντέλα), και αυτή η λειτουργία ανεβάζει το κοστολόγιο κατά €50-€60. Αν η ραπτομηχανή υποστηρίζει ελαστικό γαζί, αυτό θα αναφέρεται καθαρά στην περιγραφή των γενικών χαρακτηριστικών της:
Είδη βελονιάς ραπτομηχανής
ΟΚ. Τώρα. Από πού θα την αγοράσεις. Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις, φυσικά (και, για να διαβάζεις αυτό το κείμενο, έχεις κάνει τη σωστή αρχή), είναι να κάνεις μία έρευνα στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι εκεί μέσα θα τα βρεις όλα. Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι εκεί μέσα…θα τα βρεις όλα. Και θα τα δεις όλα! Το πιθανότερο είναι ότι θα ζαλιστείς και θα πελαγώσεις. Υπάρχουν πολλές μάρκες εκεί έξω: Η πρώτη που σου έρχεται στο μυαλό είναι, μάλλον η Singer- από πολύ παλιά στα ελληνικά σπίτια. Η αλήθεια είναι ότι οι ραπτομηχανές Singer είναι, όντως, πολύ καλές, αλλά υπάρχουν και άλλες εξίσου καλές στην αγορά: Brother, Janome, Bernina, Husqvarna, Pfaff, Juki… Είναι πολύ εύκολο να χαθείς, αλλά οποιαδήποτε από αυτές είναι ποιοτικές και αξιόπιστες. Προσοχή στις ραπτομηχανές που διαφημίζονται και είναι πολύ μικρές, σαν μεγάλα συρραπτικά: Δεν. Κάνουν. Τίποτα!
Μία υποσημείωση, για μία ειδική περίπτωση: Τα τελευταία χρόνια έχει κυκλοφορήσει πολύ και η ραπτομηχανή του Lidl, με το εμπορικό όνομα SilverCrest. Αυτές τις ραπτομηχανές τις βγάζουν περιοδικά (μπορεί να τις βγάλουν μία φορά το εξάμηνο, μπορεί και δύο), δεν τις έχουν μονίμως στο στοκ τους, γι’ αυτό πρέπει λίγο να τις κυνηγήσεις και να έχεις το νου σου. Κάνε εγγραφή στο newsletter τους και περίμενε να εμφανιστεί, αν έχεις υπομονή. Μετά, πήγαινε και στήσου πρωί πρωί έξω από το κοντινό σου Lidl, γιατί αυτές εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού! Στο προκείμενο, η τιμή τους είναι αξιοπρεπέστατη (συνήθως γύρω στα €75-€80), και έχουν και ελαστικό γαζί. Από κορίτσια που τις έχουν χρόνια, και μία πολύ μικρή στατιστική που έχω κάνει, έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες. Αν έχεις άλλη πληροφόρηση, παρακαλώ πολύ βάλ’τη στα σχόλια!
Θέσε έναν προϋπολογισμό στο εγχείρημά σου. Σε προδιαθέτω ότι, για μία αξιοπρεπή ραπτομηχανή (και με ελαστική ραφή), χαμηλότερη τιμή από των Lidl δύσκολα θα βρεις (ακόμα και αν είναι σε προσφορά). Από κει και πέρα, οι τιμές ξεκινούν στα €90-€95 για τις βασικές ραπτομηχανές χωρίς ελαστική ραφή. Θυμήσου το εξής: δεν χρειάζεται να είναι εξτραβαγκάντσα η μηχανή σου για να σου κάνει τη δουλειά. Αυτό που χρειαζόμαστε για να ράψουμε ακόμα και τα πιο πολύπλοκα ρούχα, είναι δύο γαζιά: το ίσιο και το ζιγκ-ζαγκ. Οι διακοσμητικές ραφές που έχουν οι πιο πολλές μηχανές χρησιμεύουν σε ελάχιστες περιπτώσεις (εκτός κι αν ράβεις συνέχεια αντικείμενα που το χρειάζονται-παιδικές κουβερτούλες, ρουχαλάκια, μαξιλαροθήκες και τέτοια).
(Παρακαλώ πολύ, κάνε υπομονή να πετύχεις καμιά καλή προσφορά, γιατί ξέρω ότι, από την ανυπομονησία μας να ξεκινήσουμε, τις πιο πολλές φορές δεν κάνουμε και πολύ καλή-αν όχι καθόλου- έρευνα αγοράς! Πώς θα καταλάβεις ότι είναι καλή η προσφορά; Θα το καταλάβεις, αν παρακολουθείς για ένα διάστημα τις τιμές. Θα σου έλεγα να εγγραφείς και στα newsletter των άλλων μεγάλων καταστημάτων, Κωτσόβολο, Media Markt, για να μαθαίνεις τις προσφορές.)Συνοψίζοντας, λοιπόν:

 • Ψάξε να βρεις μία παλιά ραπτομηχανή, και ρώτα πόσο θα κοστίσει το σέρβις της. Αν είναι μέχρι €20, είναι μια χαρά.Από τα €40-€50 και πάνω, νομίζω ότι δεν αξίζει. Θα δώσεις λίγα ακόμα, και θα πάρεις καινούρια.
 • Τί προϋπολογισμό έχεις; Με €90-€100 παίρνεις μία πολύ αξιόπιστη και ποιοτική μηχανή
 • Τί υφάσματα θα ράψεις; Σταθερά ή ελαστικά; Αυτό θα καθορίσει και το αν η μηχανή σου θα έχει ελαστικό γαζί ή όχι.

Αυτά. Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι!

♥ Πελαζί

44 thoughts on “Τί ραπτομηχανή να αγοράσω;

 1. Ελπίδα says:

  Μ αυτή τη λογική πήρα την silver γιατί ήταν ξεκάθαρο, ότι κάποια στιγμή εγώ κι αυτή θα κοιταζόμασταν σαν ξένες! Όπερ κι εγένετο! Αλλά κάθε φορά που βλέπω τις αναρτήσεις σου, εμπνέομαι τρόπον τινά και πηγαίνω ελέγχω να δω αν είναι καλά κάτω από το λουλουδάτο κάλυμμά της! 😞… τι να πεις! Υπέροχα όλα όσα φτιάχνεις! Να χεις πάντα κέφι να δημιουργείς!

   • Γιώτα says:

    Γεια Πελαγία ειμαι έμπειρη γαζωτρια με πολλά χρονια εμπειρία. Ειχα μια ideal στο σπίτι και εραβα ρουχα για μένα και τα παιδιά . Τώρα βρισκομαι εξωτερικο χωρίς μηχανή και σκέπτομαι να αγορασω μια καινουρια μηχανη και να ασχιληθω με τα παιδικα ρούχα. Χρειάζομαι μια αρκετά καλη μηχανή. Ψαχνω5στο ίντερνετ έχεις να μου προτείνεις κάτι?
    Γιώτα

 2. Εύη says:

  Καλησπέρα.θα ήθελα να ρωτήσω αν εχεις παρακολουθήσει κάποια επίδειξη για την μηχανή σου πρίν αρχίσεις να ράβεις.Το manual βοηθάει καθόλου;

  • pelagie says:

   Γεια σου, Εύη!
   Όταν πήρα τη ραπτομηχανή μου, δεν μου έδειξε κανείς. Τα είδα όλα στο manual, όντως! Με βοήθησε πάρα πολύ. Θα σε βοηθήσει κι εσένα, αν δεν έχεις κάποιον να σου δείξει. Αρκεί να του αφιερώσεις λίγο χρόνο!

  • pelagie says:

   Βιβή, πρέπει να βρεις το ακριβές μοντέλο. Αν δε το γράφει ξεκάθαρα πάνω στο σώμα της μηχανής, τότε ψάξε κάποιο ταμπελάκι στο πίσω ή στο κάτω μέρος της ραπτομηχανής. Με τον κωδικό που θα βρεις εκεί, ψάξε στο google “Mercedes ΧΧΧ(το μοντέλο) manual”. Επίσης, ψάξε και στο youtube!

 3. Pingback: αγαπημένα blog & blogger | Μέρος 5ο -

 4. Γιώργιος Πατσιμάς says:

  Γειά σας
  Έχω μία μηχανή αντίκα Singer της μητέρας μου, δεν ξέρω να την χρησιμοποιώ !
  Δουλεύει με το πόδι σε άριστη κατάσταση !
  Σπαστό πλατώ μπαίνει μέσα η μηχανή και είναι χρονολογίας απ’ ότι έψαξα το1926 !
  Αν υπάρχει ενδιαφέρον στην διάθεσή σας!

  • pelagie says:

   Γεια σου, Γιώργο!
   Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε μία αντιπροσωπεία της Singer ή σε κάποιο μάστορα. Αυτοί θα ξέρουν να σου πουν τί θα κάνεις!

 5. Μαρία says:

  Καλησπέρα Πελαγία..! Βλέποντας τα βιντεακια σου και τις λεπτομερείς οδηγίες μου γεννήθηκε η επιθυμία να ξεκινήσω ένα νέο χόμπι. αφού έψαχνα πολύ και είχα αποφασίσει μία Husqvarna έβγαλε τα lidl μια pfaff στα 139. τέλεια φαίνοταν…! τα έκανε όλα εκτός από καφέ. βγήκε προβληματικό το μοντέλο και την επέστρεψα όπως και πολλοί άλλοι. τώρα σκέφτομαι τι να πάρω. κάτι απλό ή να πληρώσω αρκετά για να είναι καλύτερο;

  • pelagie says:

   Γεια σου, Μαρία μου!
   Αχ, πολύ στενοχωριέμαι για την Pfaff, δεν έχω ξανακούσει ότι έχουν βγει κάποιες προβληματικές. 🙁
   Τώρα. Τί να πάρεις. Να σου πω την αλήθεια, εγώ έχω την απλούστερη Singer που υπάρχει (και την φθηνότερη που κυκλοφορούσε όταν την πήρα-τώρα τις βρίσκεις ακόμα πιο φθηνα). Την είχα αγοράσει χωρίς καθόλου να το ψάξω. Χωρίς ελαστικά γαζιά, τα οποία δε μου χρειάζονται, γιατί δεν φοράω πολλά ελαστικά υφάσματα.
   Την έχω εννιά χρόνια, και έχει ράψει μέχρι και παλτό! Την έχω τραβολογήσει από εδώ και από εκεί σε μαθήματα, μέσα σε βαλίτσες, έπεσε κανα δυο φορές, αλλά είναι μουλάρι.
   Εγώ θα σου έλεγα να μην πάρεις κάτι ακριβό. Πάρε κάτι εντελώς μέσα στο μπάτζετ σου! Μην το ξεπεράσεις. Αν είναι μία από τις γνωστές μάρκες (Singer, Brother, Janome, Bernina, Husqvarna), θα είσαι απολύτως εντάξει. Όλες αυτές έχουνε εγγύηση και σέρβις, και στην αντίστοιχη επίσημη αντιπροσωπεία τους, αλλά και στους μάστορες της γειτονιάς!
   Ελπίζω να βοήθησα!

 6. Ελένη says:

  Καλησπέρα Pleagie, μόλις μου πήραν δώρο Χριστουγέννων μία Singer Promise 1412 και σκέφτομαι να την αλλάξω για άλλη Singer (πχ. Simple 3232 ή Tradition 2250 ή Start 1306). Θέλω να μάθω, πρώτη φορά θα χρησιμοποιήσω αλλά θέλω να έχει τα απαραίτητα και να είναι εύκολη στη χρήση..Τι θα πρότεινες? Σ’ευχαριστώ πολύ! 🙂

  • pelagie says:

   Γεια σου, Ελένη!
   Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση, το μήνυμα πήγε και χάθηκε, το άτιμο, μέσα στα σπαμ. Τις έκανες, τελικά;

 7. Μαρια says:

  Καλησπερα σας!!ειμαι ασχετη με το θεμα αλλα θελω να ξεκινησω σιγα σιγα να ραβω…βγαζει τι γερμανικο μια element pfaff 1070s και ηθελα να μου πειτε αν αξιζει να την αγορασω η να περιμενω την silvercrest!!με ενδιαφερει και η ελαστικη ραφη!!ευχαριστω!

  • pelagie says:

   Γεια σου, Μαρία!
   Εγώ θα σου έλεγα να πας να πάρεις αυτή που είναι μέσα στο μπάτζετ σου. Σου το λέω επειδή η Pfaff βγαίνει ακριβότερη από τη Silvercrest. Μια χαρά μηχανές είναι και οι δύο, και το σέρβις τους γίνεται σε όλα τα μαγαζιά που κάνουν σέρβις ραπτομηχανές, οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα ούτε με ανταλλακτικά ούτε με τίποτα, αν συμβεί κάτι.

 8. Μαρία says:

  Καλησπερα Pelagie! Εγω θα ηθελα να ραψω ελαστικα και σταθερα υφασματα αλλα η ραπτομηχανη μου δεν εχει ελαστικο γαζι. Συγκεκριμενα, αν παω να ραψω ενα υφασμα ελαφρως ελαστικο, δεν ραβεται καν.Ξερεις αν καποιο εξαρτημα διπλης βελονας η κοπτοραπτη θα βοηθουσε; Αλλιώς, θα ηταν καλυτερο να αγορασω καποιον κοπτοραπτη ή να παρω νεα ραπτομηχανη αντικαθιστωντας την παλια; Το γαζι του κοπτοραπτη ειναι πιο ελαστικο απο αυτο της ραπτομηχανης; Σ ευχαριστω!

  • pelagie says:

   Γεια σου, Μαρία.
   Λοιπόν. Το θέμα με τα ελαστικά υφάσματα και τις ραπτομηχανές που δεν έχουν ελαστικά γαζιά είναι ένα κάπως μεγάλο θέμα, που αδυνατώ να το αναλύσω πλήρως εδώ. Όλα εξαρτώνται από το είδος του υφάσματος, πόσο ελαστικό είναι, τί γαζί θα επιλέξεις (συνήθως αρκεί ένα πολύ αραιό ζιγκ ζαγκ), και σε δεύτερη φάση αν θα παίξεις καθόλου με την τάση της κλωστής. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να πάρεις τις ειδικές βελόνες που προορίζονται για ράψιμο ελαστικών υφασμάτων (και όχι τις απλές που είναι για wovens, δηλαδή για τα σταθερά υφάσματα). Αυτές οι βελόνες γράφουν στη συσκευασία ότι είναι για πλεκτά υφάσματα (knits) ή/και ότι είναι ball point. Η επιλογή της βελόνας βοηθάει πολύ στην διαδικασία!
   Ο κοπτορράπτης, τώρα, ΔΕΝ υποκαθιστά μία ραπτομηχανή. Παρόλα αυτά, κάποια γαζιά του είναι κατάλληλα για να ράψουν ελαστικά υφάσματα. Η αλήθεια είναι ότι, επειδή εγώ δε φοράω ελαστικά υφάσματα, δεν το έχω πολυψάξει το θέμα. Όμως, δεν θα σου πρότεινα να πάρεις κοπτορράπτη μόνο για αυτή τη δουλειά. Καλύτερα να πάρεις μία ραπτομηχανή με επιλογή ελαστικού γαζιού. Θα βρεις πολλές στην αγορά πλέον. Οι δύο ραπτομηχανές που σποραδικά βγάζουν τα Lidl (η Silvercrest, που είναι η δική τους μάρκα, και η Pfaff, που είναι λίγο ακριβότερη), έχουν και οι δύο ελαστικά γαζιά, είναι αξιόπιστες και σε καλή τιμή (αντιστοίχως περίπου €80 και €120).

 9. Στεφανία says:

  Γειά σας! Λοιπόν θα ήθελα να πάρω μια ραπτομηχανή στον πατέρα μου,και βρήκα πολύ χρήσιμο το άρθρο σου.. Παρ όλα αυτά κοιτώντας στο ίντερνετ δε βρίσκω κάποια με περιγραφή κ για ελαστική ραφή που θέλω!! Πρέπει να κοιτάξω για ραπτομηχανές άνω των 100€;; Ευχαριστω!!

  • pelagie says:

   Γεια σου, Στεφανία
   Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα βρίσκεις ραπτομηχανή με ελαστική ραφή κάτω από €100. Εκτός από αυτή που βγάζουν τα Lidl κατά διαστήματα.

 10. Evita says:

  Καλημέρα!
  Θα ήθελα να έχω μία μηχανή στο σπίτι για τις ψιλοδουλειές κι επίσης να φτιάχνω καμμιά φουστίτσα τώρα που καλοκαίρι έρχεται! Επειδή γνωρίζω όμως ελάχιστα λέω να ξεκινήσω με κάτι φθηνό..έχει βγάλει το LIDL την Pfaff και κοίταξα λίγο το manual και βλέπω ότι έχει αρκετές λειτουργίες. Δεν είδα να λέει όμως για ελαστικό γαζί κι επίσης η ερώτηση που έχω (το ξαναλέω δεν είμαι τόσο σχετική oπότε μην γελάσετε 😀 ), ο ρυθμιστής ταχύτητας πως χρησιμοποιείται? Θέλω να πιστεύω όχι με το πόδι σαν τις παλιές μηχανές (;)

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων 🙂

  • pelagie says:

   Γεια σου, Εβίτα! Την πήρες, τελικά; Μια χαρά ραπτομηχανή είναι. Και ναι, η ταχύτητα ρυθμίζεται από το πεντάλ που έχει και είναι σαν το γκάζι. Όσο πιο πολύ το πατάς, τόσο πιο γρήγορα πάει το γαζί.

 11. Αλεξανδρα says:

  Καλησπερα σας,
  Διαθετω μια Singer Tradition 2259 με ελαστικο γαζι ειναι οπως καταλαβαινετε και απο το μοντελο. Δ3ν εχει χρησιμοποιηθει πολυ , στα 150 €.

  Ευχαριστώ.

 12. Ρίτα says:

  Καλησπέρα! Ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε τη γνώμη σας για τη ραπτομηχανή pfaff element 1070s που είχαν τα lidl αυτή την εβδομάδα σε προσφορά στα 83 ευρώ. Αξίζει τα χρήματα; Την έχει αγοράσει κάποιος; Δεν γνωρίζω από ραπτομηχανές, πάντα όμως ήθελα να μάθω την τέχνη. Οπότε, βλέποντας το φυλλάδιο, το θεώρησα ευκαιρία!

  • pelagie says:

   Ρίτα, συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση. Την πήρες τελικά; Η αλήθεια είναι ότι η Pfaff των Lidl, όπως γράφω και σε άλλα σχόλια, είναι μια χαρά ραπτομηχανή! Ειδικά δεδομένης της τιμής της!

  • Ρίτα says:

   Καλησπέρα! Δεν την αγόρασα τελικά επειδή δεν την έφεραν στο κατάστημα της περιοχής μου. Παρ’ όλα αυτά, την επόμενη φορά είμαι πεπεισμένη να την πάρω! Ανάμεσα στην Pfaff element 1070s και την 1080s, η οποία είναι ηλεκτρονική, ποια θεωρείται προτιμότερη;

  • Γιώργος says:

   Ρίτα, εγώ έχω πάρει την 1080s από τα LIDL. Έχει πολλούς τρόπους ραφής και είναι εύκολα ελεγχόμενη. Δυστηχώς η εμπειρία μου είναι πολύ μικρή αλλά μπορώ να τη συγκρίνω με μία παλιά Singer (740 αν δεν κάνω λάθος) που είχε η μητέρα μου και έχει πάθει βλάβη.
   Η βελόνα της PFAFF ρυθμίζεται ηλεκτρονικά δεξιά και αριστερά σε αρκετές θέσεις. Αυτό νομίζω είναι και το μειονέκτημά της. Σε σκληρά υψάσματα – τζήν – (και με καινούρια βελόνα) η βελονιά “παίζει” δεξιά και αριστερά ανάλογα που θα πατήσει στο ύφασμα.
   Επίσης, έχει αρκετό κραδασμό που αυξάνεται με την ταχύτητα γαζώματος. Έχω την αίσθηση ότι δεν είναι αρκετά στοιβαρό το “σασί” της.
   Μία ακόμα διαφορά είναι ότι ζορίζεται να γαζώσει 3πλο τζιν ή δερματίνη (πάντα σε σύγκριση με την παλιά)
   Αυτές είναι οι παρατηρήσεις μου συγκριτικά με την παλιά μηχανή Singer η οποία ήταν πολύ σταθερή και χωρίς κραδασμούς. Η τιμή της ήταν πολύ καλή αλλά τώρα θα έδινα κάτι παραπάνω για να πάρω μία μεταχειρισμένη καλύτερης ποιότητας.

   • pelagie says:

    Ρίτα,
    οι οικιακές ραπτομηχανές, ειδικά αυτές οι καινούριες που έχουν πλαστικό σώμα και είναι στην κατώτερη τιμολογιακή κατηγορία, δεν μπορούν να χειριστούν καλά ούτε το τζην ούτε το δέρμα. Είναι λογικό.

 13. Νεκτάριος says:

  Οι ραπτομηχανές του Lidl Silvercrest, Pfaff (1070 1080,1090) είναι αξιόπιστες , άκρως οικονομικές (το μεγάλο τους πλεονέκτημα). Η Silvercrest ,που της έχω αλλάξει τα φώτα επί τρία χρόνια φέτος παρουσίασε ήπια βλάβη που θύμιζε απώλεια τάσης στης ραφές (έβγαζε τα ράμματα από κάτω ) έστρωσε αμέσως μόλις έσφιξα τις εσωτερικές βίδες (δεν άλλαξα τίποτα στην τάνυση).Και πάλι έτοιμο το μηχάνημα για νέες κατασκευές … έχει ράψει πάνω από 100 μάσκες

 14. Μαρία says:

  Καλησπέρα. Μου πήραν δώρο μια Singer Tradition 2250..Δεν γράφει για ελαστική ραφή επάνω, την οποία θα ήθελα..Είμαι τελείως αρχάρια, δεν έχω ξεκινήσει ακόμα να την χρησιμοποιώ.. Νομίζετε είναι καλή η επιλογή της μηχανής

 15. Maria says:

  Καλησπέρα.. Είμαι τελείως αρχάρια.. Μου πήραν δώρο μια ραπτομηχανή Singer Tradition 2250. Δεν αναφέρει κάπου την ελαστική ραφή.. Αναφέρει όμως διάφορες ραφές.. Μπορείτε να μου πείτε αν ράβει και ελαστικά υφάσματα; Και αν γενικότερα είναι μια καλή μηχανή για αρχάρια;

  • pelagie says:

   Όχι, από όσο ξέρω, η 2250 δεν έχει ελαστική ραφή. Μπορείς, όμως, να ράψεις ελαστικό ύφασμα με αυτήν, χρησιμοποιώντας ειδική βελόνα για ελαστικά υφάσματα (κυκλοφορούν ευρέως, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις), και δοκιμάζοντας να κάνεις ένα αραιό ζιγκ ζαγκ γαζί. Ανάλογα με το ύφασμα και την ελαστικότητά του (δεν μπορείς να το προβλέψεις αυτό), ίσως χρειαστεί να παίξεις λίγο και με την τάση της πάνω κλωστής. Γενικώς, κάθε ύφασμα θέλει δοκιμή. Πριν ξεκινήσεις να ράψεις σε κάθε ύφασμα καινούριο, δοκίμαζε σε ένα ρετάλι του για να σιγουρευτείς ότι το γαζί είναι καλό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *