Τί ραπτομηχανή να αγοράσω;

Οδηγός επιλογής ραπτομηχανής

Είναι κανείς εδώ (ώ-ώ-ώ…η ηχώ ήταν αυτή!);
Όταν ξεκίνησα να ράβω, το έκανα, βασικά, στο μυαλό μου. Μη γελάς. Είχα δει πολλά βίντεο στο YouTube πριν αγοράσω τη ραπτομηχανή μου. Για κανα τρίμηνο έβλεπα ασταμάτητα τουτόριαλς, και το βράδυ πριν κοιμηθώ τα αναπαρήγαγα στο μυαλό μου. Έτσι, όταν πήρα τη Singer μου, σχεδόν κατευθείαν ξεκίνησα να ράβω. Είδα πολλά βίντεο για το πώς να ράβεις φούστα, φόρεμα, τσάντα, πώς να περνάς τις κλωστές, πώς να σουρώνεις, τί να σου λέω τώρα, αλλά. Δεν έψαξα καθόλου για το ποια ραπτομηχανή να αγοράσω. Επειδή, μια ωραία πρωία, είπα θα πάω να πάρω τη ραπτομηχανή, και πήγα. Χωρίς να το ψάξω καθόλου! Δεν ρώτησα κανέναν, δεν διάβασα καμία κριτική. Πήρα την πιο φθηνή Singer που υπήρχε τότε. Η Singer μου (έχω τη Smart ΙΙ), μου βγήκε μια χαρά μηχανούλα, αλλά ίσως θα έπρεπε να το είχα ψάξει λίγο καλύτερα.
Λοιπόν. Ξέρω τί ερωτήσεις περνάνε από το μυαλό σου: Ποιά ραπτομηχανή να διαλέξω; Φθηνή; Πιο ακριβή, για να είναι και αξιόπιστη; Τί μάρκα; Τί μοντέλο; Να έχει ελαστική ραφή ή όχι; Θα με βολέψει; Κι αν βαρεθώ και πάει τζάμπα η επένδυση;

Σταμάτα να παιδεύεσαι και να αναρωτιέσαι, γιατί ακολουθεί (τα-ρα!) ο Απόλυτος Οδηγός Επιλογής Ραπτομηχανής!
Τα πράγματα έχουν ως εξής:
Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις στα καταστήματα για ραπτομηχανή καινούρια, θα σου έλεγα να κάνεις μία έρευνα πρώτα στα οικεία σου σπίτια. Ρώτα τη μαμά, τη γιαγιά, τη θεία, τη γειτόνισσα, στην πόλη, στο χωριό, στο νησί, στο εξοχικό στην αποθήκη. Όλο και κάποια θα έχει ή θα ξέρει κάποια που έχει ραπτομηχανή παλιά και ξεχασμένη. Οι παλιές ραπτομηχανές δεν θέλουν συνήθως πολλά πράγματα για να ξαναλειτουργήσουν. Αν είναι ξεχασμένες σε κανα πατάρι ή αποθήκη για καιρό, καλό θα είναι να έρθει κάποιος τεχνικός για έλεγχο και σέρβις. Συνήθως θέλουν ένα καλό λάδωμα, και είναι πάλι έτοιμες να κελαηδήσουν! Αν η μηχανή είναι πολύ παλιά και χωρίς εγχειρίδιο χρήσης, τσέκαρε την μεταλλική ετικέτα που συνήθως υπάρχει στο πίσω ή στο κάτω μέρος της, για να βρεις το μοντέλο. Με αυτόν τον αριθμό, ψάξε στο Google να βρεις το εγχειρίδιο. Θα εκπλαγείς με το πόσα εγχειρίδια κυκλοφορούν εκεί έξω.
Επίσης, σε αυτό το πνεύμα, πήγαινε στο κοντινότερό σου μαγαζί με ραπτομηχανές, το οποίο είναι πολύ πιθανό να έχει, εκτός από καινούριες, και μεταχειρισμένες και συντηρημένες μηχανές. Ρώτα τους, παρεμπιπτόντως, και τί ευκολίες κάνουν στις πληρωμές για τις καινούριες.
Αν δε βρεις ραπτομηχανή παλιά, τότε θα πρέπει να αγοράσεις. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αναρωτηθείς το εξής: Τί είδους υφάσματα θέλεις να ράβεις; Τί φοράς; Τί (θα ήθελες να) φτιάχνεις; Αν θέλεις να ράβεις ρούχα για σένα, θα πρέπει να δεις τί υφάσματα φοράς. Οι επιλογές σου εδώ είναι δύο: σταθερά και ελαστικά υφάσματα. Τα σταθερά υφάσματα είναι, για παράδειγμα, τα βαμβακερά χωρίς προσθήκη ελαστάνης (όπως, ας πούμε τα σεντόνια και οι κουρτίνες), ενώ ελαστικά είναι τα μακό, τα φούτερ και τα πλεκτά. Η δεύτερη κατηγορία υφασμάτων απαιτεί από τη ραπτομηχανή να έχει ελαστική ραφή. Οι απλές βασικές ραπτομηχανές δεν έχουν ελαστική ραφή (και στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε και τα παλιά μοντέλα), και αυτή η λειτουργία ανεβάζει το κοστολόγιο κατά €50-€60. Αν η ραπτομηχανή υποστηρίζει ελαστικό γαζί, αυτό θα αναφέρεται καθαρά στην περιγραφή των γενικών χαρακτηριστικών της:
Είδη βελονιάς ραπτομηχανής
ΟΚ. Τώρα. Από πού θα την αγοράσεις. Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις, φυσικά (και, για να διαβάζεις αυτό το κείμενο, έχεις κάνει τη σωστή αρχή), είναι να κάνεις μία έρευνα στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι εκεί μέσα θα τα βρεις όλα. Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι εκεί μέσα…θα τα βρεις όλα. Και θα τα δεις όλα! Το πιθανότερο είναι ότι θα ζαλιστείς και θα πελαγώσεις. Υπάρχουν πολλές μάρκες εκεί έξω: Η πρώτη που σου έρχεται στο μυαλό είναι, μάλλον η Singer- από πολύ παλιά στα ελληνικά σπίτια. Η αλήθεια είναι ότι οι ραπτομηχανές Singer είναι, όντως, πολύ καλές, αλλά υπάρχουν και άλλες εξίσου καλές στην αγορά: Brother, Janome, Bernina, Husqvarna, Pfaff, Juki… Είναι πολύ εύκολο να χαθείς, αλλά οποιαδήποτε από αυτές είναι ποιοτικές και αξιόπιστες. Προσοχή στις ραπτομηχανές που διαφημίζονται και είναι πολύ μικρές, σαν μεγάλα συρραπτικά: Δεν. Κάνουν. Τίποτα!
Μία υποσημείωση, για μία ειδική περίπτωση: Τα τελευταία χρόνια έχει κυκλοφορήσει πολύ και η ραπτομηχανή του Lidl, με το εμπορικό όνομα SilverCrest. Αυτές τις ραπτομηχανές τις βγάζουν περιοδικά (μπορεί να τις βγάλουν μία φορά το εξάμηνο, μπορεί και δύο), δεν τις έχουν μονίμως στο στοκ τους, γι’ αυτό πρέπει λίγο να τις κυνηγήσεις και να έχεις το νου σου. Κάνε εγγραφή στο newsletter τους και περίμενε να εμφανιστεί, αν έχεις υπομονή. Μετά, πήγαινε και στήσου πρωί πρωί έξω από το κοντινό σου Lidl, γιατί αυτές εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού! Στο προκείμενο, η τιμή τους είναι αξιοπρεπέστατη (συνήθως γύρω στα €75-€80), και έχουν και ελαστικό γαζί. Από κορίτσια που τις έχουν χρόνια, και μία πολύ μικρή στατιστική που έχω κάνει, έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες. Αν έχεις άλλη πληροφόρηση, παρακαλώ πολύ βάλ’τη στα σχόλια!
Θέσε έναν προϋπολογισμό στο εγχείρημά σου. Σε προδιαθέτω ότι, για μία αξιοπρεπή ραπτομηχανή (και με ελαστική ραφή), χαμηλότερη τιμή από των Lidl δύσκολα θα βρεις (ακόμα και αν είναι σε προσφορά). Από κει και πέρα, οι τιμές ξεκινούν στα €90-€95 για τις βασικές ραπτομηχανές χωρίς ελαστική ραφή. Θυμήσου το εξής: δεν χρειάζεται να είναι εξτραβαγκάντσα η μηχανή σου για να σου κάνει τη δουλειά. Αυτό που χρειαζόμαστε για να ράψουμε ακόμα και τα πιο πολύπλοκα ρούχα, είναι δύο γαζιά: το ίσιο και το ζιγκ-ζαγκ. Οι διακοσμητικές ραφές που έχουν οι πιο πολλές μηχανές χρησιμεύουν σε ελάχιστες περιπτώσεις (εκτός κι αν ράβεις συνέχεια αντικείμενα που το χρειάζονται-παιδικές κουβερτούλες, ρουχαλάκια, μαξιλαροθήκες και τέτοια).
(Παρακαλώ πολύ, κάνε υπομονή να πετύχεις καμιά καλή προσφορά, γιατί ξέρω ότι, από την ανυπομονησία μας να ξεκινήσουμε, τις πιο πολλές φορές δεν κάνουμε και πολύ καλή-αν όχι καθόλου- έρευνα αγοράς! Πώς θα καταλάβεις ότι είναι καλή η προσφορά; Θα το καταλάβεις, αν παρακολουθείς για ένα διάστημα τις τιμές. Θα σου έλεγα να εγγραφείς και στα newsletter των άλλων μεγάλων καταστημάτων, Κωτσόβολο, Media Markt, για να μαθαίνεις τις προσφορές.)Συνοψίζοντας, λοιπόν:

 • Ψάξε να βρεις μία παλιά ραπτομηχανή, και ρώτα πόσο θα κοστίσει το σέρβις της. Αν είναι μέχρι €20, είναι μια χαρά.Από τα €40-€50 και πάνω, νομίζω ότι δεν αξίζει. Θα δώσεις λίγα ακόμα, και θα πάρεις καινούρια.
 • Τί προϋπολογισμό έχεις; Με €90-€100 παίρνεις μία πολύ αξιόπιστη και ποιοτική μηχανή
 • Τί υφάσματα θα ράψεις; Σταθερά ή ελαστικά; Αυτό θα καθορίσει και το αν η μηχανή σου θα έχει ελαστικό γαζί ή όχι.

Αυτά. Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι!

♥ Πελαζί

14 thoughts on “Τί ραπτομηχανή να αγοράσω;

 1. Ελπίδα says:

  Μ αυτή τη λογική πήρα την silver γιατί ήταν ξεκάθαρο, ότι κάποια στιγμή εγώ κι αυτή θα κοιταζόμασταν σαν ξένες! Όπερ κι εγένετο! Αλλά κάθε φορά που βλέπω τις αναρτήσεις σου, εμπνέομαι τρόπον τινά και πηγαίνω ελέγχω να δω αν είναι καλά κάτω από το λουλουδάτο κάλυμμά της! 😞… τι να πεις! Υπέροχα όλα όσα φτιάχνεις! Να χεις πάντα κέφι να δημιουργείς!

 2. Εύη says:

  Καλησπέρα.θα ήθελα να ρωτήσω αν εχεις παρακολουθήσει κάποια επίδειξη για την μηχανή σου πρίν αρχίσεις να ράβεις.Το manual βοηθάει καθόλου;

  • pelagie says:

   Γεια σου, Εύη!
   Όταν πήρα τη ραπτομηχανή μου, δεν μου έδειξε κανείς. Τα είδα όλα στο manual, όντως! Με βοήθησε πάρα πολύ. Θα σε βοηθήσει κι εσένα, αν δεν έχεις κάποιον να σου δείξει. Αρκεί να του αφιερώσεις λίγο χρόνο!

  • pelagie says:

   Βιβή, πρέπει να βρεις το ακριβές μοντέλο. Αν δε το γράφει ξεκάθαρα πάνω στο σώμα της μηχανής, τότε ψάξε κάποιο ταμπελάκι στο πίσω ή στο κάτω μέρος της ραπτομηχανής. Με τον κωδικό που θα βρεις εκεί, ψάξε στο google «Mercedes ΧΧΧ(το μοντέλο) manual». Επίσης, ψάξε και στο youtube!

 3. Pingback: αγαπημένα blog & blogger | Μέρος 5ο -

 4. Γιώργιος Πατσιμάς says:

  Γειά σας
  Έχω μία μηχανή αντίκα Singer της μητέρας μου, δεν ξέρω να την χρησιμοποιώ !
  Δουλεύει με το πόδι σε άριστη κατάσταση !
  Σπαστό πλατώ μπαίνει μέσα η μηχανή και είναι χρονολογίας απ’ ότι έψαξα το1926 !
  Αν υπάρχει ενδιαφέρον στην διάθεσή σας!

  • pelagie says:

   Γεια σου, Γιώργο!
   Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε μία αντιπροσωπεία της Singer ή σε κάποιο μάστορα. Αυτοί θα ξέρουν να σου πουν τί θα κάνεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *