Πώς να χρησιμοποιήσεις τη διπλή βελόνα στη ραπτομηχανή σου

Πώς να χρησιμοποιήσεις τη διπλή βελόνα

Σήμερα λέω να σου πω δυο τρία πράγματα για το πώς να χρησιμοποιήσεις τη διπλή βελόνα στη δική σου ραπτομηχανή. Τώρα, η αλήθεια είναι πως, όταν βλέπεις αυτή τη διπλή βελόνα, σου φαίνεται πολύ εντυπωσιακή, και λες, σίγα να μη μπορώ να τη βάλω στη δική μου ραπτομηχανή. Κι όμως, αυτή η βελόνα είναι σχεδιασμένη για να μπαίνει όπως μπαίνουν και οι απλές βελόνες στις ραπτομηχανές, θα δεις, είναι πολύ εύκολο!

Το πρώτο που θέλω να δεις, όπως πάντα, είναι το εγχειρίδιο χρήσης της μηχανής σου. Είναι πιθανό να υπάρχει ειδική ρύθμιση (ή/και δεύτερη υποδοχή για το μασούρι, δεύτερο σημείο για να βάλεις τη δεύτερη κλωστή κλπ) για τη διπλή βελόνα. Αν όχι, μη φοβού! Θα το κάνουμε μαζί. Καταρχάς, οι διπλές βελόνες έχουν και διπλή αρίθμηση: ο πρώτος τους αριθμός δείχνει την απόσταση μεταξύ των δύο βελονών, και ο δεύτερος το νούμερο των βελονών (που ακολουθεί την ίδια αρίθμηση με τις κανονικές βελόνες). Για παράδειγμα, η διπλή βελόνα νούμερο 4,0/75 έχει δύο βελόνες με μέγεθος 75 (για λεπτά υφάσματα, δηλαδή), των οποίων η μεταξύ τους απόσταση είναι 4 χιλιοστά.
Τώρα, πρέπει να προσέξεις δύο πράγματα: πρώτον, δες πόσο πλατιά μπορεί να γίνει η ζιγκ ζαγκ ραφή σου (η δική μου γίνεται μέχρι 4 χιλιοστά πλατιά): μέχρι αυτό το νούμερο πρέπει να πας, όσον αφορά την απόσταση μεταξύ των δύο βελονών. Δηλαδή, αν το ζιγκ ζαγκ σου πηγαίνει μέχρι το 4, δε μπορείς να πάρεις διπλή βελόνα με νούμερο, για παράδειγμα, 6/80. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι, και πάλι, να διαβάσεις το εγχειρίδιο χρήσης της ραπτομηχανής σου ή να συμβουλευτείς το μαγαζί από όπου αγόρασες τη ραπτομηχανή σου (ή κάποιο εξειδικευμένο). Δεύτερον, πρέπει να προσέξεις το ποδαράκι που χρησιμοποιείς. Αν η ραπτομηχανή σου έχει ξεχωριστό ποδαράκι για ίσιο γαζί και ξεχωριστό για ζιγκ ζαγκ γαζί, τότε να χρησιμοποιήσεις το δεύτερο, γιατί αλλιώς θα σου σπάσει τη βελόνα. Τέλος, μπορείς να φανταστείς ότι, αφού έχουμε διπλή βελόνα, τότε θα έχουμε και διπλή κλωστή από πάνω (αυτή είναι και η διαφορά με τις κανονικές βελόνες).

Η διαδικασία που ακολουθείς για να χρησιμοποιήσεις τη διπλή βελόνα έχει ως εξής:
1. Συγκέντρωσε τα απαραίτητα: τη διπλή βελόνα, ένα μασούρι κλωστής, και δύο μασουρίστρες, τυλιγμένες με την ίδια κλωστή με το μασούρι.
2. Βάζεις τη διπλή βελόνα στη θέση της, όπως θα έκανες και με μία κανονική βελόνα: θα προσέξεις, όπως πάντα, η επίπεδη πλευρά του πάνω μέρους της να κοιτάει προς τα πίσω.
3. Βάζεις τη μία μασουρίστρα στη θέση της, όπως κάνεις κανονικά.
4. Εδώ έρχεται το καλό μέρος: βάζεις το μασούρι στη θέση του, όπως συνήθως. Πριν βάλεις, όμως, το στοπ, βάζεις δίπλα του και τη δεύτερη μασουρίστρα. Αυτό ήταν! Εδώ να σημειώσω ότι υπάρχει περίπτωση η ραπτομηχανή σου να έχει και δεύτερη υποδοχή, για δεύτερο μασούρι-τότε, θα βάλεις ένα δεύτερο μασούρι ή μασουρίστρα στη δεύτερη αυτή θέση. Επίσης, αν η θέση για το μασούρι σου είναι κάθετη, τότε βάζεις τη μασουρίστρα πάνω στο μασούρι, προφανώς. Αν, τώρα, δε χωράνε και τα δύο, τότε, αντί για μασούρι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία τρίτη μασουρίστρα για να εξοικονομήσεις χώρο.
5. Παίρνεις τις δύο κλωστές και, ή τις κλωστίζεις μία μία, φτάνοντας μέχρι πριν τη διπλή βελόνα ή τις κλωστίζεις μαζί (σα να ήταν μία κλωστή), όπως έκανα εγώ. Μπορείς να δοκιμάσεις, και να δεις τί έχει καλύτερο αποτέλεσμα.
6. Όταν φτάσεις στις βελόνες, βάζεις από μία κλωστή σε κάθε βελόνα (όπως συνήθως, περνώντας την κλωστή από το μάτι από μπροστά προς τα πίσω). Δεν έχει σημασία ποιά κλωστή θα βάλεις σε ποιά βελόνα!
7. Ρυθμίζεις τη μηχανή σου να ράψει σε ίσιο γαζί, με το μήκος που επιλέγεις συνήθως (γύρω στο 2,5 με 3).

Το αποτέλεσμα του γαζιού με διπλή βελόνα είναι εντυπωσιακό: έχεις από τη μία μεριά (την επάνω μεριά, που βλέπεις όταν ράβεις) δύο γαζιά, απολύτως παράλληλα το ένα στο άλλο, όμορφα και περιποιημένα, και από την κάτω μεριά μία ζιγκ ζαγκ ραφή. Είναι, για να καταλάβεις, μία απομίμηση του στριφώματος των μακό t-shirt (η οποία γίνεται με ειδική μηχανή, και όχι με απλή). Η διπλή αυτή βελόνα δεν χρησιμοποιείται για γαζιά που ενώνουν δύο κομμάτια υφάσματος μεταξύ τους (για παράδειγμα, το μπρος και το πίσω μέρος μίας φούστας στις πλαϊνές ραφές), αλλά για εξώραφα, συνήθως στα στριφώματα και στις άκρες των ρούχων. Ή, απλά, για διακοσμητικούς σκοπούς.
Μερικές μηχανές μπορούν να κάνουν και τις διακοσμητικές τους ραφές (εκτός από το ίσιο γαζί) με αυτή τη διπλή βελόνα, με αποτέλεσμα να βγαίνουν τα σχεδιάκια τους απολύτως παράλληλα το ένα στο άλλο. Η δική μου δεν το κάνει αυτό, και μπορείς κι εσύ να το διαπιστώσεις εύκολα, αν κάνεις ό,τι κι εγώ: ρύθμισα το διακόπτη της μηχανής μου σε μία διακοσμητική ραφή, και κατέβασα αργά και προσεκτικά τη διπλή βελόνα, χρησιμοποιώντας τον χειροκίνητο στρογγυλό διακόπτη. Κατεβάζοντας τη βελόνα, είδα ότι “έβρισκε” στο σιδερένιο κομμάτι του πλατώ. Αυτό σημαίνει πως, αν προσπαθούσα να ράψω με αυτή τη διακοσμητική ραφή, θα έσπαγα τη βελόνα. Γι’ αυτό, προσοχή! Δοκίμασέ το πρώτα με το χέρι, να δεις σε ποιό σημείο θα πέσει η βελόνα.
Στο βίντεο της χθεσινής Μοδιστροδευτέρας, σου έχω τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιώ εγώ τη διπλή βελόνα στη δική μου ραπτομηχανή (η οποία είναι η Singer Smart II, και είναι υπεραπλή, δεν έχει ούτε ξεχωριστό ποδαράκι για ζιγκ ζαγκ ούτε δεύτερη υποδοχή για μασούρι). Να, δες:

♥ Πελαζί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.