Πώς να λαδώσεις τη ραπτομηχανή σου

Πώς να λαδώσεις τη ραπτομηχανή σου

Στα πλαίσια της Μοδιστροδευτέρας, χθες ανέβασα ένα βιντεάκι στο οποίο σου δείχνω πώς να λαδώσεις τη ραπτομηχανή σου. Τώρα, το ξέρω, αυτή η ανάρτηση δεν είναι καθόλου ενδιαφέρουσα ούτε και χαριτωμένη (χαίρε!)- για την ακρίβεια, θα την έλεγα και βαρετή- αλλά κάποια πράγματα πεζά είναι απαραίτητα, τί να κάνουμε. Δε μπορώ να σ’ αφήσω με μηχανή που αγκομαχάει!

Η ραπτομηχανές, ανάλογα με τη χρήση που τους γίνεται, και ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής στην οποία μένεις, θέλουν από καιρού εις καιρόν καθάρισμα και κάποιες από αυτές τις φορές και λάδωμα. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει αν τη χρησιμοποιείς πολύ, καθώς και αν δεν την έχεις χρησιμοποιήσει για πολύ καιρό και είναι παρατημένη σε ένα μέρος του σπιτιού με υγρασία. Επίσης, αν μένεις σε παραθαλάσσια περιοχή, τότε θα χρειαστεί ακόμα πιο συχνά. Μία φορά το εξάμηνο, ας πούμε, σε συνθήκες κανονικής χρήσης, είναι αρκετή. Θα το δεις αυτό, με την εμπειρία.
Λοιπόν, για να λαδώσεις τη ραπτομηχανή σου, πρέπει πρώτα να την καθαρίσεις. Θα καθαρίσεις όποιο μέρος της ραπτομηχανής ανοίγει και βλέπεις μέσα το μηχανισμό της. Δηλαδή, στο πλατώ (κάτω από τη βελόνα) όπου έχει μία πλακέτα που ξεβιδώνει, στην περιοχή της μασουρίστρας (αφού βγάλεις έξω το συρόμενο συρτάρι και ανοίξεις το πορτάκι), και στην περιοχή που βρίσκεται το “κοκκοράκι” (εκείνο το εξάρτημα που είναι σαν αγκίστρι και ανεβοκατεβαίνει μαζί με τη βελόνα). Προσοχή! Πριν κάνεις οτιδήποτε τέτοιο στη ραπτομηχανή σου, κλείσε το διακόπτη της, και βγάλ’ την από την πρίζα- δεν χρειαζόταν να σου το πω αυτό, ε; ΟΚ. Τα εξαρτήματα που θα χρειαστείς, είναι:

  • Ένα βουρτσάκι καθαρισμού: Είχε ένα τέτοιο η ραπτομηχανή σου μέσα στα εξαρτήματα με τα οποία την αγόρασες. Αν δεν το έχεις αυτό, τότε ένα μικρό βουρτσάκι/πινελάκι/παλιά οδοντόβουρτσα θα την κάνει τη δουλειά. Το καλό με αυτά τα βουρτσάκια είναι πως, όταν καθαρίζεις, η σκόνη δεν σκορπάει από δω και από κει, αλλά μαζεύεται σαν χνούδι στην άκρη τους.
  • Λάδι ραπτομηχανής: Προσοχή, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις λάδι απλό, μαγειρέματος, ας πούμε. Πρέπει να είναι συγκεκριμένα για αυτή τη χρήση. Υπάρχει και αυτό μαζί με τα αρχικά εξαρτήματα της ραπτομηχανής σου. Αν δεν το έχεις, πήγαινε και πάρε ένα από ένα μαγαζί που πουλάει εξαρτήματα για ραπτομηχανές.
  • Ένα άχρηστο, μαλακό ύφασμα: θα το χρειαστείς για να καθαρίσεις το εξωτερικό της ραπτομηχανής σου, και κάποια εξαρτήματα (όπως την υποδοχή της μασουρίστρας).
  • Προαιρετικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα σπρέϋ καθαρισμού, το οποίο εκτοξεύει αέρα, και φτάνει εκεί που δε μπορεί να φτάσει το χέρι σου (χρησιμοποιείται συνήθως για τον καθαρισμό πληκτρολογίων από τη σκόνη). Εγώ δεν το χρησιμοποίησα στο βίντεο, και γενικώς δεν έχω τέτοιο, αλλά θα πάω να πάρω- δεν είναι ακριβό. (*γι’ αυτό το τιπ, ευχαριστώ πολύ την Κατερίνα!)
Επίσης, μία τελευταία διευκρίνιση που θα σου κάνω εδώ, είναι ότι καλό θα είναι πριν ξεκινήσεις και βγάλεις στη φόρα τα τζίτζιλα της ραπτομηχανής σου, να συμβουλευτείς το εγχειρίδιο χρήσης της, γιατί η διαδικασία καθαρισμού και λαδώματος μπορεί να διαφέρει! Σε γενικές γραμμές, πάντως, δεν πιστεύω ότι θα έχει μεγάλη διαφορά.
Για να καθαρίσεις το τμήμα κάτω από το πλατώ, δες το βίντεο που έκανα για τα επτά σημεία ελέγχου πριν ξεκινήσεις να ράβεις (είναι στην αρχή του, περίπου στο 40ό δευτερόλεπτο).
Για να δεις τα υπόλοιπα, δες το χθεσινό βίντεο:

♥ Πελαζί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.