Ράψε μία τσάντα tote-το τέλειο πρότζεκτ για αρχάριες!

Ράψε μία εύκολη τσάντα

Όλα καλά κι όλα ωραία: πήρες τη ραπτομηχανή, έμαθες πώς δουλεύει, πώς κλωστίζει, πώς βελονιάζει, πώς ρυθμίζεις τα βασικά γαζιά, και τώρα; Τώρα πρέπει να ράψεις το πρώτο σου έργο. Τί όμως; Σου έχω το τέλειο πρώτο πρότζεκτ, με το οποίο θα κάνεις εξάσκηση στα βασικά, και θα το χρησιμοποιήσεις κιόλας.
Δεν θέλω να σου πω να φτιάξεις μαξιλαροθήκες-τραπεζομάντηλα-σουπλά και τα λοιπά του σπιτιού, επειδή πρώτον εδώ θέλουμε να φτιάχνουμε πράγματα να τα φοράμε και να χαιρόμαστε, και δεύτερον, χασμουρητό!, νομίζω είναι πολύ βαρετό να ράβεις ατέλειωτες ευθείες (αν και το να ράψεις το στρίφωμα σε μία κουρτίνα δέκα μέτρων, ας πούμε, είναι πολύ καλή εξάσκηση για να ράβεις σε ευθεία!).
Τί θα σου προτείνω, λοιπόν, για πρώτο πρότζεκτ ραπτικής; Μία τσάντα! Μία τσάντα από αυτές τις απλές, που λέγονται και totes, είναι το τέλειο ξεκίνημα για σένα που είσαι αρχάρια, γιατί έχει τα πάντα: ίσιο γαζί, γωνίες για να στρίψεις, ζιγκ ζαγκ γαζί για το καρίκωμα των περιθωρίων ραφής, στρίφωμα για το πάνω μέρος (προαιρετικά, θα δούμε και τη φόδρα), εξώραφα για τα λουριά. Επιπλέον, είναι κάτι που θα σου χρησιμεύσει- όλες έχουμε μία τέτοια τσάντα που μας έχει βολέψει πολύ, και την έχουμε λιώσει από την χρήση!
Σε προετοιμάζω από τώρα ότι θα ακολουθήσει ένα λεπτομερές και μακροσκελές κείμενο, με λεπτομέρειες για τη διαδικασία. Πάρε τον καφέ σου, και αφιέρωσε λίγη ώρα!
Ύφασμα
Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις, είναι να βρεις το κατάλληλο ύφασμα. Όλα τα υφάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με τη χρήση της τσάντας: αν θέλεις να τη φτιάξεις για να κρεμάσεις, ας πούμε τις πυτζάμες σου στο σπίτι (ή τα μισοραμμένα σου ρούχα, στη δική μου περίπτωση), τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα λεπτό ύφασμα, από ένα παλιό σεντόνι για παράδειγμα. Χρειάζεται ένα λίγο πιο χοντρό ύφασμα, για να βγει ανθεκτική η τσάντα, και να κρατάει δυο τρία πράγματα παραπάνω. Το μήκος του υφάσματος που θα πάρεις, θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλη θα είναι η τσάντα σου. Με μισό μέτρο-εξήντα εκατοστά ύφασμα θα είσαι παραπάνω από εντάξει.
Εγώ εδώ χρησιμοποιώ την αλκαντάρα που πήρα από τον Σκουτέλη, που είναι ό,τι πρέπει για τσάντα, και μου κόστισε μόνο €3 (πήρα εξήντα εκατοστά). Τέλος, για τσαχπινιά, και για χρηστικότητα, προσθέτουμε ένα παραπάνω στοιχείο στην τσάντα, ράβοντας στις γωνίες όπως θα δεις στο βίντεο, για να κάνει και κάτι σαν πάτο. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις ένα κομμάτι σκληρό χαρτόνι ή χοντρό φελλό για να στέκεται καλύτερα.
Πατρόν
Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να δεις πόσο μεγάλη θέλεις την τσάντα σου. Αν έχεις ήδη μία που σε βόλεψε πολύ, μέτρησέ την και κάνε μία ίδιου μεγέθους ή προσάρμοσε ανάλογα τα μέτρα, αν για παράδειγμα την θέλεις λίγο πιο ψηλή ή πιο φαρδιά. Έχε υπόψη σου, ότι πρέπει να προσθέσεις 8 εκατοστά στο πλάτος και 9,5 εκατοστά στο ύψος στις καθαρές διαστάσεις που μέτρησες στην έτοιμη τσάντα. Δεν χρειάζεται να είσαι πολύ ακριβής με τις μετρήσεις για αυτό το πρότζεκτ-μία τσάντα είναι, δεν θα καταλάβει κανείς ένα-δύο εκατοστά διαφορά. Παρόλα αυτά, επειδή η τσάντα αυτή θα είναι προθέρμανση και μάθημα και για τα επόμενα που θα ράψουμε, καλό είναι να εξασκείσαι σιγά σιγά στις τεχνικές και τις μεθόδους των ρούχων. Άρα, να είσαι όσο πιο ακριβής μπορείς!
Οι δικές μου τελικές διαστάσεις ήταν 48×45 εκ. Έπειτα, κάνε ένα “πατρόν”, δηλαδή, κόψε ένα κομμάτι χαρτί στις διαστάσεις σου. Τώρα, αυτό εσύ θεωρείς ότι είναι εύκολο, γιατί, τί είναι, ένα ορθογώνιο είναι, αλλά πρέπει να το κάνεις ίσιο, συμμετρικό, με ορθές γωνίες και λοιπά. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο θα περίμενε κανείς! Θα δυσκολευτείς πολύ, αν πάρεις μία μεγάλη κόλλα χαρτιού (από συσκευασία ή λαδόκολλα ή μεγάλο ριζόχαρτο). Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις είναι να πάρεις κόλλες Α4 και να τις ενώσεις με σελοτέιπ, προσπαθώντας να είσαι όσο το δυνατόν πιο ακριβής στο κόλλημά τους και μετά στο κόψιμο. Θα μπορούσες, φυσικά, να αποφύγεις εντελώς το “πατρόν”, και να σημαδέψεις ή και να κόψεις απευθείας πάνω στο ύφασμα (θα σου έβγαινε μια χαρά έτσι, άλλωστε μία απλή τσάντα είναι), αλλά σήμερα καλύτερα να το κάνεις έτσι, για να αρχίσεις να συνηθίζεις στην ιδέα του πατρόν.

Πώς να σχεδιάσεις το πατρόν για την τσάντα

Σημάδεμα και κόψιμο του υφάσματος
Ετοίμασε, τώρα, το ύφασμά σου: βρες πού είναι οι ούγιες του, ταυτοποίησε τις κατευθύνσεις (δες και το προηγούμενο βίντεό μου, για τις ιδιότητες των υφασμάτων), και δίπλωσέ το ούγια με ούγια κατά μήκος της παράλληλης κατεύθυνσης, έχοντας την καλή πλευρά του υφάσματος προς τα μέσα (εσύ βλέπεις την ανάποδη). Έτσι:

Πώς διπλώνεις το ύφασμα καλή με καλή

Μόλις έμαθες μία πολύ σημαντική έννοια στη ραπτική: το “καλή με καλή“! Όταν ράβουμε κάτι, 99 στις εκατό φορές το ράβουμε έτσι, καλή με καλή (ώστε εμείς να βλέπουμε την ανάποδη του ρούχου όταν ράβουμε!). Αν δεν αναφέρουν οι οδηγίες πώς ράβονται τα κομμάτια του ρούχου, εννοούν έτσι, αλλιώς (στις σπάνιες περιπτώσεις), το αναφέρουν καθαρά, π.χ. “βάζουμε τα κομμάτια του ρούχου ανάποδη με ανάποδη”.
Αφού διπλώσεις το ύφασμα, βάλε επάνω του το πατρόν σου, ώστε η στενή πλευρά του χαρτιού να ακουμπάει στην ούγια του υφάσματος, και καρφίτσωσέ το γύρω γύρω. Πάρε το σαπουνάκι σου, και κάνε το περίγραμμα, μετά αφαίρεσε το χαρτί, και άφησε καρφιτσωμένα μόνο τα δύο στρώματα του υφάσματος. Τώρα πρέπει να κόψεις (κόβεις ταυτόχρονα και τα δύο κομμάτια υφάσματος). Πάρε το ψαλίδι σου για το ύφασμα (το οποίο το χρησιμοποιείς αυστηρά και μόνο για να κόβεις ύφασμα!), και κόψε στο περίγραμμα που έκανες. Όταν κόβεις το ύφασμα, να δώσεις προσοχή στα εξής:
-Δεν σηκώνεις το ύφασμα από το τραπέζι,
Το κάτω κοπίδι του ψαλιδιού ακουμπάει συνεχώς στο τραπέζι,
Κόβεις με όσο πιο μεγάλες ψαλιδιές σου επιτρέπει το ψαλίδι σου (όχι μικρά φαγωματάκια-χρίτσιχρίτσι, πρέπει να ακούγεται χρρρρρααααατς!),
Είσαι όσο πιο ακριβής μπορείς.
Ράψιμο της τσάντας
Αφού κόψεις το ύφασμα, το πηγαίνεις στη ραπτομηχανή, και ράβεις με ίσιο γαζί (και μήκος γαζιού γύρω στο 2,5) σχηματίζοντας ένα “Π” (πρέπει να αφήσεις το άνοιγμα!). Στην εικόνα βλέπεις ότι ξεκινάς από το Α, και καταλήγεις στο Δ (περνώντας από το Β και το Γ).

Σε ποιά σημεία να ράψεις την τσάνταΕδώ θα εξασκήσεις τη ραφή σε ευθεία, και το στρίψιμο στη γωνία. Επίσης, έχε υπόψη σου ότι πρέπει να αφήσεις περιθώριο ραφής 1,5 εκατοστό, δηλαδή η βελόνα της ραπτομηχανής πρέπει να απέχει από την άκρη του υφάσματος 1,5 εκατοστό. Αν η ραπτομηχανή σου δεν έχει σημάδια πάνω στο πλατώ της, τότε πάρε ένα χάρακα, μέτρησε 1,5 εκατοστό, και βάλε ένα σημάδι με ένα μολύβι ή κόλλησε ένα post it στο κατάλληλο σημείο. Ασφάλισε τη ραφή σου στην αρχή και στο τέλος, με μπρος-πίσω ραφή (για 2-3 γαζιά).

Πώς να υπολογίσεις το περιθώριο ραφής στη ραπτομηχανή σου

Λουριά
Για να κόψεις τα λουριά, θα μπορούσες να δημιουργήσεις πάλι δύο κομμάτια πατρόν και να κάνεις το ίδιο με το κύριο σώμα της τσάντας. Όμως, επειδή είναι λίγο δύσκολο να δημιουργήσεις τόσο ίσιο μακρόστενο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, θα κάνεις κάτι άλλο: θα εκμεταλλευτείς την ιδιότητα του υφάσματος να σκίζεται εύκολα και ίσια κατά μήκος της κάθετής του κατεύθυνσης. Αν κάνεις μία εγκοπή 4-5 εκατοστών στην άκρη του υφάσματος (επάνω στην ούγια), και τραβήξεις απότομα και αποφασιστικά, τότε οι λωρίδες σου θα κοπούν ίσια. Προσοχή, αυτή η μέθοδος θέλει μία μικρή προσοχή, γιατί αν οι κινήσεις δεν είναι αρκετά αποφασιστικές, τότε θα τραβηχτεί το ύφασμα, και θα χαλάσει. Δες και το βίντεο για να καταλάβεις πώς πρέπει να γίνει.
Σιδέρωμα
Τώρα έρχεται άλλο ένα σημαντικό βήμα στη ραπτική: το σιδέρωμα. Παίρνεις, λοιπόν, την τσάντα σου, και την πηγαίνεις στη σιδερώστρα. Τώρα πρέπει να “σιδερώσεις τα περιθώρια ραφής ανοιχτά“. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, μην το παραλείψεις! Το κάνεις ως εξής: πρώτα σιδερώνεις πάνω από το γαζί όπως είναι, πάνω και από τα δύο στρώματα υφάσματος, για να “σετάρεις” τις ραφές (δηλαδή να τις μαλακώσεις, και να μπούνε λιγάκι μέσα στο ύφασμα, να ενσωματωθούν σ’ αυτό τρόπον τινά), και μετά ανοίγεις τα περιθώρια ραφής, και τα σιδερώνεις ακόμα μία φορά, έχοντάς τα ανοιχτά. Στο βίντεο φαίνεται πώς ακριβώς να το κάνεις. Το σιδέρωμα θέλει λίγη προσοχή, διότι δεν πρέπει να γυαλίσει το ύφασμα. Αυτό δεν θα συμβεί με ένα βαμβακερό ύφασμα, αλλά αν είναι συνθετικό, τότε θα προσέχεις πολύ, βάζοντας ένα υγρό ύφασμα ανάμεσα στο σίδερο και στο ύφασμα που ράβεις για να το προστατεύσεις.
Καρίκωμα περιθωρίων ραφής
Αφού σιδέρωσες τα περιθώρια ραφής ανοιχτά, θα πρέπει και να τα “ασφαλίσεις”. Δηλαδή, θα πρέπει να μεριμνήσεις ώστε να μην ξεφτίσουν αργότερα. Τώρα θα μου πεις, και τί πειράζει αν ξεφτίσει, αφού τσάντα είναι, όχι ρούχο, και έπειτα είναι από τη μέσα μεριά, δεν θα φαίνεται, και θα έχεις τα δίκια σου. Το ξέφτισμα του υφάσματος γίνεται με τον καιρό, και ανάλογα με το ύφασμα-κάποια υφάσματα ξεφτίζουν περισσότερο και κάποια λιγότερο. Επίσης, με την τριβή και τα πλυσίματα το πράγμα χειροτερεύει, και ο κίνδυνος είναι να ξεφτίσει τόσο πολύ, που θα εξαφανιστούν τα περιθώρια ραφής, και να χαλάσουν οι ραφές σου, δημιουργώντας τρύπες (το έχω πάθει με έτοιμη tote). Και αυτό δεν το θέλουμε! Έπειτα, είναι πολύ όμορφο όταν ένα ρούχο είναι περιποιημένο μέσα-έξω, δείχνει προσεγμένο, και όχι τόσο “σπιτικό”.
Για το σκοπό αυτό, λοιπόν, της πρόληψης του ξεφτίσματος, υπάρχουν τρεις κύριες μέθοδοι: η πρώτη περιλαμβάνει τη χρήση κοπτορράπτη, ενός ειδικού μηχανήματος, που μοιάζει με ραπτομηχανή αλλά δεν είναι, και που χρησιμοποιείται για να ασφαλίζει τις ραφές στις άκρες. Δεν θα σου πω τίποτα άλλο για τον κοπτορράπτη προς το παρόν. Η δεύτερη μέθοδος απαιτεί ένα ειδικό ψαλίδι, το “κροκοδειλάκι”, του οποίου οι λεπίδες δεν είναι ίσιες, αλλά έχουν δοντάκια που όταν κόβουν το ύφασμα, αφήνουν σε αυτό ζιγκ-ζαγκ, τριγωνάκια δηλαδή. Αυτά τα ψαλίδια βοηθούν αρκετά στο να μην ξεφτίσει το ύφασμα, αλλά δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικά-το ύφασμα πάλι ξεφτίζει, αλλά όχι τόσο πολύ. Έπίσης, έχει αποτέλεσμα σε κάποια υφάσματα, ενώ σε κάποια άλλα όχι, ενώ συνήθως χρησιμοποιείται σε χοντρούτσικα βαμβακερά υφάσματα. Αυτό που κάνουμε, είναι να κόψουμε τις άκρες των περιθωρίων ραφής με αυτό το ψαλίδι, για να τις ασφαλίσουμε. Η τρίτη μέθοδος, και αυτή που θα χρησιμοποιήσουμε σήμερα, είναι το καρίκωμα με ραφή ζιγκ-ζαγκ. Ράβοντας με ζιγκ ζαγκ τις άκρες των περιθωρίων ραφής, στην ουσία “αγκαλιάζουμε” το ύφασμα και τις ακριανές του κλωστές, ώστε να μη φεύγουν. Δες το βίντεο για να καταλάβεις πώς (επίσης, δες και αυτό το βίντεο για τα βασικά γαζιά, όπου από το 4:10 και μετά φαίνεται αυτή η μέθοδος καρικώματος).
Στρίφωμα
Τώρα θα πάρεις το έργο σου, και θα ξαναπάς στη σιδερώστρα, για να μετρήσεις το “στρίφωμα” της τσάντας, δηλαδή το πάνω μέρος της, εκεί που θα μπουν τα λουριά της, το οποίο θα πρέπει να γυρίσει προς τα μέσα, καταρχάς για να μη φαίνεται η άκρη με τα ξέφτια, και επίσης για να δώσουμε και λίγη δύναμη στην τσάντα μας, γιατί εκεί θα ραφτούν τα λουριά, οπότε καλύτερα να υπάρχουν δύο στρώματα υφάσματος εκεί. Έχοντας τη μεζούρα (ή ένα χάρακα) δίπλα σου, θα μετρήσεις 1,5 εκατοστό από την άκρη του υφάσματος, θα διπλώσεις γύρω γύρω (στη μέσα μεριά της τσάντας), και θα σιδερώσεις. Μετά, θα μετρήσεις άλλα 4 εκατοστά (κάνε σημαδάκια γύρω γύρω), θα ξαναγυρίσεις και θα ξανασιδερώσεις. Αφού έχεις τις τσακίσεις, τώρα είναι πιο εύκολο να το ράψεις. Βάλε καρφίτσες γύρω γύρω (έχε υπόψη σου ότι, όσο πιο αρχάρια είναι μία μοδίστρα, τόσο πιο πολλές καρφίτσες χρειάζεται να βάζει), και γάζωσε στη ραπτομηχανή σου.
Γάζωμα Λουριών
Πριν γαζώσεις τα λουριά, πρέπει να τα σιδερώσεις. Διπλώνεις το κάθε λουρί στη μέση κατά μήκος, για να κάνεις τη μεσαία τσάκιση, μετά το ανοίγεις και το κάθε μισό, με οδηγό τη μεσαία τσάκιση, το ξαναδιπλώνεις στη μέση. Σιδερώνεις άλλη μία φορά το λουρί διπλωμένο στα τέσσερα. Βάζεις καρφίτσες για να το στερεώσεις, και γαζώνεις κατά μήκος για να το κλείσεις.

Πώς να ράψεις τα λουριά για την τσάντα

Αυτό το γαζί λέγεται εξώραφο. Γαζώνεις όσο πιο κοντά στην άκρη μπορείς, και επαναλαμβάνεις και από την άλλη πλευρά, για συμμετρία, αλλά κυρίως επειδή αυτά τα δύο γαζιά δίνουν στο λουρί δύναμη και αντοχή.
Για να τα ράψεις, πρώτα μέτρησε μία ίση απόσταση από τις πλευρές της τσάντας (εγώ μέτρησα 14 εκατοστά) και καρφίτσωσε τα λουριά. Ράψε τα λουριά στην τσάντα, σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο ή για ακόμα μεγαλύτερη αντοχή, πρόσθεσε ένα “Χ” μέσα σε αυτό το ορθογώνιο, όπως φαίνεται στην εικόνα:

Ράψιμο λουριών στην τσάντα

Και αυτό ήταν, έχεις την τσάντα σου! Αυτή ήταν μία πολύ απλή εκδοχή της, και μπορείς να τη διακοσμήσεις όπως και όσο θέλεις: να τη ζωγραφίσεις, να την κεντήσεις, να βάλεις απλικέ σχέδια, να την φτιάξεις από δύο (τρία, τέσσερα κλπ) διαφορετικά υφάσματα σχηματίζοντας πάνελ, να προσθέσεις τσέπες, καρφίτσες, κονκάρδες, λουλούδια… Στην πραγματικότητα, αυτή η τσάντα είναι ένας λευκός καμβάς, έτοιμος να δεχτεί τη δημιουργικότητά σου!
Δες και τα δύο βίντεο, με το α και το β μέρος της κατασκευής της τσάντας, που ελπίζω να σ’ αρέσει, και να σε εισάγει στις μεθόδους της μοδιστρικής!

Μέρος Α:

Μέρος Β:


♥ Πελαζί

One thought on “Ράψε μία τσάντα tote-το τέλειο πρότζεκτ για αρχάριες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.