Πώς να ξεκινήσω με την καινούρια μου ραπτομηχανή;

Πώς να ξεκινήσω με την καινούρια μου ραπτομηχανή

Λύσαμε το πρώτο θέμα: πήρες την πρώτη σου ραπτομηχανή (καινούρια ή μεταχειρισμένη)! Καταρχάς, με ‘γεια σου, να τη χαρείς, να είναι/είσαι παραγωγική (οι ραπτομηχανές δεν δουλεύουν μόνες τους, θέλουν κι εσένα να τις δουλέψεις), και να φτιάξεις ρούχα να φοράς κι εσύ και οι δικοί σου (καλά, μόνο εσύ, σιγά μη ράψουμε για άλλους).
Τώρα αντιμετωπίζεις το εξής πρόβλημα: τί την κάνεις; Κάθεσαι σε μια γωνιά και την κοιτάς και την καμαρώνεις; Την κοιτάς με αμφιβολία, με σκεπτικισμό, με φόβο;  Πώς ξεκινάς να ράβεις;
Το ξέρω ότι σου φαίνεται παράξενο, εγώ όταν πήρα τη ραπτομηχανή μου και πάτησα πρώτη φορά το πεντάλ, εκτός του ότι τρόμαξα λίγο, κατά βάση μου ‘ρχότανε να σκάσω στα γέλια, διότι με έβλεπα από μία γωνία να “ΡΑΒΩ” και μου φαινότανε τόσο παράξενο. Ναι, ναι, είχα εξωσωματική εμπειρία με μία ραπτομηχανή, μην το κάνουμε και θέμα τώρα.
Μη φοβού, σου λέω, και βουρ στον πατσά! Ναι, ναι, εσένα λέω: Ιωάννα, Μαρία, Γεωργία, Αλέκα (βάλε το δικό σου όνομα, ξέρεις πολύ καλά ποιά εννοώ!). Σηκωθείτε από καναπέδες, καρέκλες…(όχι, αυτό είναι από αλλού). Σήκω, όμως. Αλήθεια τώρα. Μία απόφαση είναι. Μικρή. Άδειασε ένα χώρο στο γραφείο σου (δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλο, δεν είναι ανάγκη να είναι καν γραφείο-ας είναι το τραπέζι της τραπεζαρίας, της κουζίνας, του μπαλκονιού).
Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να πάρεις το εγχειρίδιο χρήσης ανά χείρας. Ναι, εκείνο το βιβλιαράκι λέω, που όλοι το βλέπουν αλλά κανείς δεν το διαβάζει. Θα βρεις πολύ χρήσιμες πληροφορίες εκεί μέσα, κυρίως για το πώς θα “φορτώσεις” τη μηχανή σου με κλωστή. Αν έχεις χάσει το εγχειρίδιο ή αν δεν το είχες ποτέ (επειδή η μηχανή ήταν από χέρι), τότε το ίντερνετ είναι για ακόμα μια φορά ο καλύτερός σου φίλος. Τσέκαρε την ταμπελίτσα/αυτοκολλητο που βρίσκεται στο πίσω ή κάτω μέρος της μηχανής σου, και βρες το μοντέλο της. Προσοχή, διότι δεν θέλουμε το εμπορικό όνομα της μηχανής, αλλά τον κωδικό του εργοστασίου (η διαφορά είναι ότι μία ραπτομηχανή, η οποία είναι βασικά το ίδιο μοντέλο, να κυκλοφορεί σε πολλές χώρες, αλλά να ονομάζεται διαφορετικά).
Στη δική μου περίπτωση, η ραπτομηχανή μου είναι Singer και η εμπορική της ονομασία είναι Smart II, αλλά το μοντέλο είναι το Singer 8280. Αυτό το τελευταίο θα χρειαστεί για να βρεις το εγχειρίδιο (δεν αποκλείεται να το βρεις και με την εμπορική του ονομασία, στην τελική δοκίμασε να γκουγκλάρεις και τα δύο, και όποιο σου κάτσει).

Πώς να βρεις το μοντέλο της ραπτομηχανής σου

Τώρα. Βάλε τη μηχανή στην πρίζα. Ναι, το ρεύμα το χρειάζεσαι. Το μάνιουαλ λογικά έχει ένα σχεδιάγραμμα για να δεις πώς περνάς την κλωστή στη μηχανή σου. Προσπάθησε να το καταλάβεις, διαβάζοντάς το και μελετώντας τη μηχανή σου. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Μη σου πω ότι είναι το πιο σημαντικό. Αν το κάνεις αυτό σωστά, είσαι στα μισά του δρόμου, το υπόσχομαι!
Καταρχάς, δες αυτό το βίντεο, που σου δείχνει τον τρόπο λειτουργίας των ραπτομηχανών (όλες οι οικιακές με τον ίδιο τρόπο δουλεύουν!):


Α, για να μην το ξεχάσω: για να μην μπουρδουκλωθείς, σου λέω εξαρχής ότι η ραπτομηχανή λειτουργεί με δύο κλωστές: την επάνω και την κάτω (εγώ στην αρχή νόμιζα ότι ήθελε μόνο μία, τόσο άσχετη ήμουν). Το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να έχεις στα χέρια σου δύο κλωστές. Το ένα μασούρι θα είναι αυτό που αγόρασες από το μαγαζί με τα είδη ραπτικής, το οποίο αποτελεί την “πάνω κλωστή”. Το άλλο είναι η μασουρίστρα, έτσι λέγεται αυτό το πραγματάκι που είχε η ραπτομηχανή σου (λογικά είχε δύο-τρία τέτοια, αν ήταν καινούρια), και είναι η “κάτω κλωστή”. Και οι δυο αυτές κλωστές (που τις περισσότερες φορές είναι ίδιες, αλλά μπορεί και όχι, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να έχεις) χρειάζονται “πέρασμα”.

Μασούρι και μασουρίστρα

Στην αρχή, θα έχεις τη μασουρίστρα σου άδεια, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να την γεμίσεις, δηλαδή, να της τυλίξεις κλωστή. Όχι, δεν θα το κάνεις με το χέρι, μη φρικάρεις, θα το κάνει η μηχανή σου για σένα, έχει τέτοια λειτουργία. Και θα το λέει και αυτό στο εγχειρίδιό της.
Τώρα, το κακό είναι ότι εγώ δε μπορώ να σου πω πώς θα περάσεις την κλωστή στη δική σου ραπτομηχανή, γιατί κάθε μία έχει τα δικά της. Η λογική, όπως και νά ‘χει, είναι η εξής: η κλωστή στερεώνεται στη θέση της, και διαμέσου συγκεκριμένων οδηγών (κάτι πραγματάκια που είναι σαν βίδες ή σα μικρά κουμπιά, που προεξέχουν από τη μηχανή) φτάνει στον τελικό προορισμό της, δηλαδή στο πλατώ της μηχανής. Και οι δύο κλωστές συναντιούνται στο πλατώ (η μία ερχόμενη από πάνω και η άλλη από κάτω). Και μιας που είπα πλατώ, καλό θα είναι να μάθεις και δυο τρία πράγματα για το πώς ονομάζονται τα βασικά μέρη της μηχανής σου. Μην ανησυχείς, δεν θα σου ζητήσω να μάθεις ηλεκτρο-μηχανολογικούς όρους, πέντε-έξι πράγματα είναι.

Πού μπαίνει η μασουρίστρα στη ραπτομηχανή

Ποδαράκι ραπτομηχανής

Πλατώ ραπτομηχανής

Μασούρι στη ραπτομηχανή

Το σημείο στο οποίο δυσκολεύονται οι πιο πολλές αρχάριες είναι πώς να φέρουν την κάτω κλωστή επάνω, στο πλατώ. Αυτό πρέπει να γίνει σωστά, αλλιώς θα μπερδευτεί η κλωστή καθώς πας να ράψεις, και θα νομίζεις ότι δε μπορείς να ράψεις, και ότι είσαι άχρηστη μοδίστρα και τέτοια, και θα τσατιστείς και θα απογοητευτείς και θα τα παρατήσεις, αλλά όχι-δεν-το-θέλουμε-αυτό. Ψυχραιμία, λοιπόν. Αφού ξεπεραστεί αυτός ο λόφος, όλα μετά είναι ισιάδι.
Κανόνας: Τον στρογγυλό διακόπτη στο πλάι της μηχανής σου τον περιστρέφεις πάντα (ΠΑΝΤΑ) προς τα εσένα. ΠΑΝΤΑ!  Η περιστροφή προς την άλλη μεριά τις περισσότερες φορές μόνο προβλήματα δημιουργεί (μαγκώνει κλωστές, τις μπερδεύει, γενικά δημιουργεί χάος).
Κάποιες ραπτομηχανές (κυρίως τελευταία μοντέλα, εννοώ της τελευταίας δεκαετίας) έχουν επάνω τους το δρόμο που πρέπει να ακουλουθήσεις για να τις “κλωστήσεις”. Αλλά αυτό είναι χρήσιμο μόνο για τις πέντε πρώτες φορές. Μετά θα το κάνεις με κλειστά μάτια.

Οδηγοί στη ραπτομηχανή

(Αν η ραπτομηχανή σου παίρνει την μασουρίστρα από το πάνω μέρος του πλατώ, όχι από το μπροστά, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα)
Αφού φέρεις τις δύο κλωστές στη θέση τους, τοποθετείς τις ουρές προς τα πίσω, και είσαι έτοιμη να ράψεις!
Στο παρακάτω βιντεάκι, σου δείχνω πώς περνάω στη δική μου ραπτομηχανή τις κλωστές. Δεν είναι τρελά λεπτομερές, είναι για να πάρεις μια ιδέα-έτσι κι αλλιώς, στη δική σου ραπτομηχανή θα είναι διαφορετική η διαδρομή που ακολουθεί η κλωστή.

 

Σήκω τώρα από τον υπολογιστή, και κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις (όχι να σιδερώσεις, ούτε να σκουπίσεις, τώρα βρήκες;-το άλλο λέω, βγάλε τη ραπτομηχανή από την ντουλάπα, ντε!), και κάνε εξάσκηση στο πέρασμα της κλωστής. Πολλές φορές, τουλάχιστον δέκα! Και μετά, πάλι αύριο, για να το εμπεδώσεις, άλλες τόσες.
Στο επόμενο επεισόδιο, θα δούμε τα είδη των ραφών, και πού χρησιμοποιούνται. Υπομονή!
Καμιά απορία;

♥ Πελαζί

11 thoughts on “Πώς να ξεκινήσω με την καινούρια μου ραπτομηχανή;

  1. Αννα Σάγου says:

    Καλησπερα. Παρότι εκανα σερβις στην ραπτομηχανη μου singer ideal Model1014 (παλιουτσικο μοντελο) ξεκινησα να γαζωσω και μου εκανε παλι αυτο για το οποιο την πηγα εκει. Το λεγόμενο “περαστό” γαζί, δηλαδη αραιο και ευθραυστο. Ο κυριος του σερβις μου ειπε μονι τα ταχνικα θεματα και δεν ειχε διαθεση για μοδιστρικα. Αν μπορειτε βοηθειστε μς. Τι να κανω για να διορθωσω το γαζί;

    • pelagie says:

      Γεια σου, Άννα!
      Καταρχάς, είσαι σίγουρη ότι διορθώθηκε το πρόβλημα και δεν είναι τεχνικό; Κατά δεύτερον, καταλαβαίνεις ότι είναι δύσκολο να σου πω εκ του μακρόθεν τί πάει στραβά. Παρόλα αυτά, μπορώ να κάνω τις εξής υποθέσεις:
      Πρώτον, έχεις αλλάξει βελόνα; Είναι καινούρια; Και, αν ναι, τότε είναι το σωστό μέγεθος για το ύφασμα που χρησιμοποιείς;
      Δεύτερον, την έχεις κλωστίσει σωστά τη μηχανή σου; Δηλαδή, έχεις περάσει σωστά την πάνω κλωστή από όλους τους οδηγούς, και την κάτω κλωστή σωστά στη θήκη της μασουρίστρας;
      Τρίτον, και λιγότερο πιθανό να φταίει, γιατί λογικά το ρύθμισε ο μάστορας, η τάση της κλωστής είναι σωστή;
      Δες και αυτό το βίντεο, μήπως σε βοηθήσει:
      https://youtu.be/-7Gf-r2FA6I
      Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι!

  2. Παναγιώτης says:

    Έχουμε μία singer τύπου 258, περισσότερο από 25 χρόνια, ξεχασμένη στην αποθήκη μας. Τώρα με τον οικειθελή μας εγκλεισμό, προσπαθώντας να γεμίσουμε τις ώρες, θέλουμε με την σύζυγό μου (επί 48ετία), να προσπαθήσει-ουμε, να μάθουμε πώς λειτουργεί. Μας προβληματίζει, πώς θα περάσουμε τις κλωστές.(Αγοράστηκε μεταχειρισμένη-σε αρίστη κατάσταση- χωρίς όμως το εγχειρίδιο λειτουργίας της). Επίσης, δέν βρήκα κάτι σχετικό στο internet. Σχημάτισα μία κάποια ιδέα από το βίντεο σας. Μία οδηγία σας όμως, θα μας ήταν χρήσιμη. Ευχαριστώ γιά τον χρόνο σας.

    • pelagie says:

      Γεια σου, Παναγιώτη!
      Πάρα πολύ καλά κάνατε και το αποφασίσατε, θα είναι τέλειο να έχετε κάτι να κάνετε. Βρήκα αυτό το βιντεάκι και την είδα τη μηχανή, είναι μια κούκλα, και από ό,τι φαίνεται, είναι και πολύ δυνατή (ράβει και δέρμα και τζην)! Δες το εδώ:
      https://youtu.be/XrLfXrJjQ2Y
      και εδώ:
      https://youtu.be/nDWvtTrm4W4
      Στο πρώτο βίντεο δείχνει ο τύπος περίπου τις κινήσεις που κάνει για να την κλωστίσει, αλλά όχι πολύ καθαρά. Αυτό που θέλω να παρατηρήσετε είναι η φορά με την οποία κινεί τα χέρια του, περνώντας την κλωστή από τους διάφορους οδηγούς. Κατά τα άλλα, όπως είπες κι εσύ, δεν έχει τεράστια διαφορά με τη δική μου, που δείχνω στο βίντεο.
      Αν την βάλετε μπρος, υπ’ όψιν ότι θα θέλει ένα λάδωμα. Λογικά, μέσα στα σύνεργά της (αν έχει κάποιο συρταράκι), θα έχει και ένα μπουκαλάκι με λάδι μηχανής (ΟΧΙ ελαιόλαδο).
      ***Τέλος, στείλε μου ένα email στο pelagie@pelagie.gr, να σου στείλω το manual, το βρήκα!
      🙂

  3. Μαρία says:

    έχω μια παλιά ραπτομηχανή singer 267 και φυσικά δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω. Πρέπει να τη καθαρίσω, να τη λαδώσω; Και μετά πού να βρω manual. Έψαξα αλλά δεν βρήκα.

    • pelagie says:

      Μαρία, αν η ραπτομηχανή ήταν σε καλή κατάσταση (δηλαδή, αν λειτουργούσε παλιά και δεν ήταν χαλασμένη και αφέθηκε), τότε λογικά θα θέλει ένα καθάρισμα και ένα λάδωμα. Πιθανόν μέσα στο συρταράκι ή το κουτί της έχει λάδι μηχανής (όχι ελαιόλαδο) και βουρτσάκι. Δες εδώ πώς γίνεται:
      https://youtu.be/peOu8-GaXZ8
      Επίσης, τα εγχειρίδια όλες τις Singer, παλιές και καινούριες, μπορείς να τα βρεις εδώ:
      https://www.singer.com/manuals
      Η δική σου, προφανώς, κυκλοφόρησε με άλλο κωδικό στην Ευρώπη και άλλο κωδικό στην Αμερική, γι’αυτό και δεν υπάρχει στην αναζήτηση. Πρέπει να ψάξεις το ταμπελάκι της (στο πίσω ή κάτω μέρος της), και να βρεις τον κωδικό μοντέλου, και με αυτόν να ψάξεις στο παραπάνω site.
      Ελπίζω να βρεις άκρη.

    • pelagie says:

      Νίκη, οι καινούριες ραπτομηχανές σπανίως χρειάζονται λάδωμα. Αλλά δες και το εγχειρίδιο χρήσης της, μήπως λέει κάτι διαφορετικό. Επίσης, επειδή εξαρτάται και από το πόσο καιρό ήταν μέσα στο κουτί, και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην αποθήκη που βρισκότανε, δε μπορώ να σου πω με σιγουριά. Αλλά, λογικά, δεν χρειάζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.